Hopp til innhold

Nå oppfordres alle til å gjøre som Victoria

Lørdag er det den store strandryddedagen. Er du en av dem som tar turen ned til vannkanten for å rydde? Send inn dine bilder!

Video Klart for strandrydding

RYDDET: Victoria Eidarsen Dagsloth ryddet stranda i Kvalvika i Bodø sammen med resten av 4.klasse ved Saltvern skole. Se reportasje!

Victoria Eidarsen Dagsloth forsøker etter beste evne å gjøre stranden i Kvalvika i Bodø finest mulig. På sin ferd langs vannkanten finner 4.klassingen ved Saltvern skole taustumper og annet avfall.

– Dersom avfallet kommer fra et annet land er det vanskelig å vite hvem som har kastet det. Men jeg tror likevel det er noen som ikke bryr seg om naturen. Jeg leste i alle fall i en bok at de som kaster ting er miljøsvin, sier Victoria Eidarsen Dagsloth.

Dugnad

Veiledet av administrerende direktør i Iris Salten, Leif-Magne Hjelseng, rydder Victoria Eidarsen Dagsloth og resten av klassen for harde livet i Kvalvika. Hjelseng oppfordrer til ryddedugnad hele våren og sommeren.

– Folk som har lyst til å bidra til å gjøre strendene rene og fine, kan ta kontakt med oss, så får de utdelt sekker til å kaste avfallet i. Når de er ferdige å plukke søppel, så tar de bare kontakt med oss, så kommer vi og henter sekkene som er satt frem til veien, sier Hjelseng.

Rydder langs kysten

Lørdag er det den store strandryddedagen. Langs kysten vil flere tusen nordmenn oppsøke strender med mål om å gjøre naturen renere og penere.

Samtidig ønsker miljøprosjektet, iverksatt av Hold Norge rent, at man får en økt dokumentasjon av marin forsøpling.

I fjor deltok Jan Ivar Rødli på den store strandryddedagen i Lofoten.

– Vi fant blant annet mye landbruksavfall, som forskjellig plast og emballasje, forteller Rødli.

Måtte registrere

I området rundt Malnes på Vestvågøya ryddet han for caravanklubben sin i fjor.

– Vi fikk utlevert skjema hvor vi måtte registrere alt vi plukket opp. Det er litt tungvint, men det er jo for å skaffe oversikt over hva man har funnet av søppel og hvor det kan stamme fra.

Hvorfor tror du er så mye avfall på strendene?

– Det er vel en del av forbrukersamfunnet i dag. Mye av det som er kastet kan brukes med litt oppfinnsomhet. Ta vare på det området du bruker. Plukk opp det du ser av avfall, oppfordrer Jan Ivar Rødli.

Send oss dine bilder fra strandryddedagen: nordland@nrk.no
Strandrydding

Veiledet av administrerende direktør i Iris Salten, Leif-Magne Hjelseng, ryddet 4.klassen ved Saltvern skole i Kvalvika.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK