Hopp til innhold

– Dette er en kulturskatt

Politikerne i Nordland vil verne den gamle Shell-stasjonen i Mosjøen. Dermed kan den bli den fjerde fredede bensinstasjonen i Norge.

Fylkestinget vedtok 16. april å be Riksantikvaren om å frede den gamle Shell-stasjonen i Mosjøen.

Bensinstasjonen er en av svært få bevarte eksemplarer i Norge og var i bruk fram til 1954.

– Formålet med fredningen vil være å bevare bensinstasjonen fra 1933 som et kulturhistorisk viktig eksempel på den tidlige samferdselsutviklingen etter bilens gjennombrudd som transportmiddel i Norge, sier kulturvernleder i Nordland, Egil Murud.

– Enkel funkisarkitektur

Bensinstasjonen i Mosjøen

UFORANDRET: Dette bildet av ukjent dato viser at bensinstasjonen ikke har forandret seg nevneverdig siden den ble oppført i 1933.

Foto: Helgeland museum

Bensinstasjonen i Mosjøen ble oppført av Norsk-Engelsk Mineralolie Aktieselskab (som senere ble til Shell A/S) så tidlig som 1933.

Bilen hadde på dette tidspunktet slått igjennom som nytt fremkomstmiddel. Behovet for bensin var derfor økende. Mosjøen var på denne tiden i vekst og antallet biler økte.

– Bygningen er et flott eksempel på enkel funkisarkitektur. Helgeland museum, som eier bygningen har i flere år gjennomført et forbilledlig restaureringsarbeid på bygningen, sier Murud.

Tidligere er Skjolden bensinstasjon i Luster, Fagstadløkken stasjon på Lillehammer og en stasjon i Lars Hillesgate i Bergen fredet.

Planlegger digital utstilling

Bensinstasjon i Mosjøen

Bensinstasjonen fra rundt 1940.

Foto: Helgeland museum

Katrine Remmen Wiken, formidler ved Helgeland Museum avdeling Vefsn, er fornøyd med vedtaket til Fylkeskommunen.

– Shellstasjonen kan brukes til å vise samferdselsutviklingen fra privatbilismen begynner å bre om seg og framover i tid, sier hun til Helgeland Arbeiderblad.

Bygget har to etasjer og museet ser for seg et delt utstillingslokale.

– I kjelleren planlegger vi en digital utstilling om samferdselsutviklingen. Jeg ser for meg en utstilling med bilder, tekst, lyd og kanskje filmsnutter.

Også tomta som bensinstasjonen ligger på vernes.

Har fredet tre stasjoner så langt

Riksantikvaren startet sitt bensinstasjonprosjekt i 2003. Tanken var å bevare historiske kulturminner fra biltrafikkens pionértid i Norge. Prosjektet omfatter bensinstasjoner, rutebilstasjoner, rutebilgarasjer, verksteder og lignende bygninger fra tiden før 1960.

– De fredede bensinstasjonene er vurdert til å ha nasjonal verdi og er viktige for vår samferdselshistorie i en tid der bilen var i sin ungdom, sier Sverre Nordmo, seniorrådgiver i seksjon for teknisk – industrielle kulturminner hos Riksantikvaren.

Tidligere er Skjolden bensinstasjon i Luster, Fagstadløkken stasjon på Lillehammer og en stasjon i Lars Hillesgate i Bergen fredet. Disse kan du ta en titt på i bildegalleriet øverst i saken.