Hopp til innhold

Sykehustabber legges ut på nett

Testikkelfjerning etter lyskebrokkoperasjon og operering av feil ledd, er ting du nå kan lese offentlig på Nordlandssykehusets hjemmesider.

Nordlandssykehuset, Bodø
Foto: Eva Berget / NRK

Nordlandssykehuset HS starter med publisering av uønskede hendelser på nett. Tabbene som blir publisert, er ferdigbehandlet i kvalitetsutvalget og besluttet oversendt til Helsetilsynet i Nordland.

– Vi gjør dette for å styrke tilliten våre pasienter har til oss, så man vet at vi tar slike ting alvorlig, sier medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset HS, Barthold Vohnen.

Fokus på pasienters sikkerhet

Nordlandssykehuset meldte ifra om 66 alvorlige hendelser i 2010. I år har det så langt vært fem uønskede hendelser ved sykehuset.

Og her kan man lese om en lyskebrokkoperasjon som endte med testikkelfjerning, legemidler gitt til feil pasient og en brukt sprøyte som medførte smittefare til en pasient på sykehuset.

Vohnen sier denne ordningen kommer som et bidrag til Norlandssykehusets storsatsing på pasientsikkerhet.

– Vi har latt oss inspirere av sykehuset i Østfold, og vi mener at befolkningen har krav til å vite slike ting. Dette er en overordnet satsing Nordlandssykehuset gjør, og dette er et av flere enkelttiltak for å få pasientsikkerheten bedre.

Han mener tillitsforholdet til pasienten er viktig i denne saken.

– Vi vil gi pasientene våre en tryggere og bedre behandling, og vi mener det er tillitvekkende å innføre et slikt tiltak, sier Vohnen.

Operasjonssykepleier Lene Majgaard ved Nordlandssykehuset

'Ekstremvask' av hendene er også et tiltak som har blitt gjort ved sykehuset for å forhindre skader.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Reduksjon i uhell

Barthold sier Nordlandssykehuset har redusert skadeomfanget det siste året. Det er en positiv utvikling han mener sykehuset skal ha mye skryt for.

Nordlandssykehuset er pilotsykehus for ledelse innen pasientsikkerhet. Dette er ett av flere tiltak etter sykehusskandalen i 2010 og det er godt å se at vi nå observerer at pasienter utsettes for færre uønskede hendelser enn tidligere.

Les de uønskede skadene på Nordlandssykehusets hjemmesider.