Hopp til innhold

Bønder mener Hegnars Hurtigruten er like subsidiert som landbruket

Hurtigruteselskapet til Trygve Hegnar er like subsidiert som landbruket hevder bonde i Ofoten. De neste åtte årene vil Hurtigruten motta over fem milliarder kroner i støtte fra staten. Hegnar nekter for at dette er subsidier, men bonden er uenig.

Video hurtig-subs

hurtig-subs

Statstøtten gjør at Hurtigruten kan betale 3,1 milliarder kroner tilbake på lånegjelda to år før det som egentlig var planen.

Men Hegnar vil ikke kalle disse pengene subsidier. Det faller ikke i god jord til bonden Hans Anton Arntsen.

Kaster stein i glasshus

Arntsen driver det største gårdsbruket i Nordland. Han er blant dem for får mest statsstøtte for å produsere mat. Dette er subsider som Hegnar kritiserer i nesten alle debatter om landbruksoppgjøret.

– Hegnar må innse at han sitter i et ganske stort glasshus og kaster stein. Han har gang på gang kritisert subsidier til norsk landsbruk, samtidig som han sitter og mottar 640 millioner i året.

Men Hegnar er ikke enig i at pengestøtten er subsidier.

– Nei det er jeg helt uenig i. Poenget er at staten kjøper våre tjenester. Vi hadde et opplegg uten at staten måtte kjøpe våre tjenester, men da hadde tilbudet vårt vært noe helt annet, sier Hegnar.

Subsidiert på lik linje

Hans Anton mener Hegnar må innrømme at Hurtigruten subsidieres på lik linje med norske bønder.

– Han er subisidert på lik linje på norsk landbruk. Han er subsidiert for å trygge sine virksom i årene framover. Uten denne subsidieringen hadde billettprisene vært så høye at ingen kunne dratt med hurtigruten, sier Arntsen.

Det mener Hegnar er feil.

– Det er feil. Det er helt feil. Bøndene får et tilskudd til produksjonen av en vare. Og den varen som staten subsidierer med 11 milliarder til landbruket i året, kan vi få billigere i hele verden, avslutter Hegnar.

Eierpost på 33 prosent

I mars ble det kjent at storaksjonær og styreformann Trygve Hegnar i Hurtigruten ville ha enda mer av selskapet. Gjennom sitt investeringsselskap Periscopus bød han fire kroner for 20,5 millioner aksjer.

Noen eiere lot seg friste, og noen dager senere satt Hegnar med full kontroll i selskapet.

Fire milliarder i gjeld

Hurtigruten har en gjeld på tett opp mot fire milliarder kroner, noe som tynger selskapet. I morgen skal det være pressekonferanse i Oslo hvor det orienteres om gjeldsfinansieringen på 2,6 milliarder kroner og obligasjonslånet på 500 millioner kroner.

Lukrativ hurtigruteavtale

I fjor sikret Hurtigruten en gullkantet avtale med Staten. Over åtte år skal selskapet få mer enn fem milliarder kroner mot at selskapet sørger for anløp i 34 havner sju dager i uken. Den nye avtalen innebærer et årlig tilskudd på 640 millioner kroner i gjennomsnitt for perioden fra 2012 til 2019.

Video GLAD FOR HURTIGRUTEAVTALE

SIGNERTE AVTALEN: Her signerer samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og styreleder i Hurtigruten, Trygve Hegnar, den nye avtalen.

Stordalen inn i styret

Under torsdagens generalforsamling for hurtigruten ble det klart at investor i Hurtigruten AS, Petter Stordalen, kommer inn i styret.