Hopp til innhold

Stor skredfare i nord

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for stor skredfare i Nord-Norge. Røde Kors ber folk holde seg til tråkkede løyper.

Offpist
Foto: Andreas Kristensson / Flickr

Fredag ettermiddag sendte Meteorologisk institutt ut obs-varsel for stor snøskredfare i Nord-Norge.

I Lofoten, Vesterålen, ytre strøk av Troms og i kyststrøkene i Vest-Finnmark er snøskredfaren oppjustert til nivå fire. Det er de store snømengdene og til dels sterk vind som har skylden, melder NTB.

Ved faregrad fire betyr det at skredutløsning er sannsynlig også ved liten tilleggsbelastning. Det går mange skred og enkelte steder kan det gå store skred.

Så snøskred bli utløst

Espen Haugerstuen i Nordland Røde Kors har vært i kontakt med alle hjelpekorpsene i fylket. Han sier hjelpekorpsene merker at det er stor skredfare.

– Det er store lokale variasjoner. Men i store deler av fylket er snøskredfaren på nivå fire, sier han.

– I Svolvær har mannskapene våre sett at snøskred har blitt utløst. Det samme har skjedd i Sandnessjøen. Det er selvfølgelig en indikasjon på stor fare for skred.

– Andre steder har vi gjort prøver i terrenget for å anslå skredfaren. Flere steder ligger det mellom 80 og 90 centimeter med snø oppå et skarelag. Det gir stor skredfare, sier Haugerstuen til NRK.no.

Mange oppdrag

Han oppfordrer folk til å være forsiktige når de beveger seg på fjellet.

– Vi vil oppfordre folk til ikke å bevege seg utenfor tråkkede løyper, og ikke i terreng med helning på over 30 grader, sier Haugerstuen.

I løpet av langfredag registrerte Røde Kors 36 oppdrag og behandlet 95 pasienter på landsbasis. De har rykket ut på to leteaksjoner og en utkalling til snøskredaksjon. Så langt denne påsken har Røde Kors registrert 112 oppdrag og 360 skader.

(NRK/NTB)