Hopp til innhold

– Ser ut til at det er funnet deler av et flysete

Redningspersonell fant fredag flere gjenstander ved Kebnekaise, som er erklært som havaristed av svenske myndigheter.

Norsk Sea King-helikopter over Kebnekaise

Et norsk Sea King-helikopter flyr over Kebnekaise. Området er erklært som havaristed etter at et norsk Hercules-fly ble savnet torsdag ettermiddag.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Vrakrestene som er funnet ved Kebnekaise, ser ut til å være deler av et flysete.

– Vi har fått melding fra den svenske redningstjenesten om at det er funnet gjenstander som kan se ut som deler av et flysete, sier Tore Wangsfjord, daglig leder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.no.

Vattert stoff og borrelås-bånd

Det ble funnet vattert stoff, som kan se ut som stammer fra et flysete, og et borrelås-bånd.

Begge gjenstandene var dynket av parafin, flydrivstoff, opplyser Wangsfjord.

Rundt klokken 20.00 fredag kveld bekreftet militærpersonell med tilknytning til redningsaksjonen at vrakdeler har blitt funnet ved Kebnekaise, meldte det svenske nyhetsbyrået TT.

Den svenske sjø - og flyredningssentralen skriver også på sin hjemmeside at en svensk redningsenhet har funnet flere gjenstander på Storbreen på Kebnekaise.

Gjenstandene har blitt fotografert og sendt til det norske forsvaret. Pressevakten for Cold Response-øvelsen bekrefter overfor NRK.no at det skal ha blitt funnet gjenstander dynket i parafin, og at Forsvaret i Norge skal ha fått oversendt bilder av disse.

Leter fremdeles

Sjø - og redningssentralen skriver på sine hjemmesider at det er for tidlig å konkludere med at flyet har blitt funnet. Redningsarbeider fortsetter derfor med fire norske F-16-fly, ett norsk Orion-fly, ett svensk HKP15-fly og ett AWACS-fly.

Været i området er så dårlig at sivile bakkemannskaper ble trukket tilbake ved 18-tiden og fikk da ikke lenger ta seg inn i leteområdet.

Ved 22.30-tiden opplyser Wangsfjord at det fortsatt er militære bakkemannskaper som søker i det aktuelle området, samt tre helikoptre som forsøker å ta seg opp i området.

Observerte oransje deler

Redningsledelsen i Göteborg meldte fredag ettermiddag at det hadde kommet meldinger om mulige funn.

– Ingen har vært og tatt i disse gjenstandene, så det kan jo være hva som helst. Vi forsøker stadig å komme ned til dem, sa redningsleder Tobias Nicander til NTB.

– Det har vært rapporter om oransje deler, som kan være vrakdeler, gjort av et fly. Et Merlin-helikopter har også sett vrakdeler, dette skal være ganske nærme hverandre, sa Lars Grantinger i den svenske redningssentralen til NRK.no

Grantinger var ved 18-tiden fredag kveld ikke kjent med at det hadde blitt gjort observasjoner på flere sider av fjellet.

– Lukter parafin

Forsvarssjef Harald Sunde sa til NRK tidligere fredag kveld at svenske redningsteam skal ha funnet metallbiter som lukter parafin.

– Svenske myndigheter har erklært Kebnekaise som et havaristed. Det baserer seg på funn som er gjort i breområdene øst av selve fjelltoppen. Det er identifisert metallbiter. Etter svenske opplysninger fra et redningsteam skal disse også lukte av parafin, sa forsvarssjef Harald Sunde til NRK dagsrevyen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Forsvarssjef Harald Lunde

Forsvarssjef Harald Sunde sier til NRK at svenske redningsmannskaper har funnet metalldeler som lukter parafin. Gjest i Dagsrevyen med Morten Haga, som har fløyet Hercules-fly i flere år.

– Dette er en sterk indikasjon på at disse delene kan komme fra flyet, sa Sunde til Dagsnytt 18.

Også et av Forsvarets helikopter har observert mulige vrakrester i samme område.

– Vi vil ikke spekulere ikke om Hercules-flyet har styrtet. Vi gir ikke opp håpet før vi har full oversikt over området. Vi gjør alt vi kan for å komme de savnede til unnsetning, sa Sunde.

Funn på 2000 meters høyde

De første mulige funnet av et oransje objekt ble gjort på 2000 meters høyde rett under toppen av Kebnekaise. Det var et norsk Orion-fly som gjorde observasjonen i et hull i skydekket, melder Sveriges Radio.

– Observasjonen er gjort i vestsida av Kebnekaisemassivet, mellom nord- og sydtoppen, ganske langt opp i fjellsida. Sånn som vi bedømmer det så er det nærmest umulig å komme opp dit med bakkemannskap. Det er stort sett loddrette fjellsider, og observasjonen er gjort like under toppen, 2000 meter opp, sier Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Wangsfjord vet ikke om den oransje gjenstanden stammer fra det savna flyet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Leting ved Kebnekaise

Helikopterne som bidrar i søket etter de savnede norske offiserene ma helt spesielle kvalifikasjoner i et svært krevende området. Reportasje fra Dagsrevyen.

Kan være interiørdeler

Det var Sveriges Radio som først meldte at et norsk Orion-fly som deltar i søket hadde observert en oransje gjenstand på bakken.

– Det kan være interiørdeler fra flyet, det kan være noe annet også, men det er selvfølgelig noe vi må undersøke, sier Peter Lindkvist ved den svenske sjø- og flyredningssentralen fredag ettermiddag.

Observasjonen skal ha blitt gjort fra 20.000 fots høyde.

– Fra den høyden flyet er i, er det umulig å avgjøre hva dette kan være. Våre helikoptre kommer til å gjøre et forsøk på å undersøke dette nærmere. Et helikopter er allerede på plass, men ser ingenting, opplyser redningstjenesten.

To danske Merlin-helikoptre var på plass i området for å undersøke funnet, men måtte snu på grunn av dårlig vær, melder den svenske sjø – og flyredningssentralen på sine hjemmesider.

Like etter meldes det at det har oppstått en luke i det dårlige været, og at de danske helikoptrene igjen flyr inn i området.

– Ingen har kommet seg ned for å se hva det er, det er for vanskelig å lande ved toppen av Kebnekaise, melder Lindquist rundt klokken 16.50.

Holder tilbake sivile bakkemannskaper

Fredag ettermiddag ble det meldt at nye bakkemannskaper var på tur inn i fjellområdet ved Kebnekaise.

Thomas Mettauaino

Thomas Mettauaino i den svenske redningstjenesten bidrar i søket.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Vi drar nå ut en patrulje på seks skutere. Vi har ikke store forventninger til hva vi kan finne, men gjør et forsøk, sa Thomas Mettauaino i den svenske redningstjenesten til NRK.no.

Lars Grantinger i den svenske sjø – og redningssentralen sier NRK.no fredag kveld at man klokken 18.00 fredag kveld holdet tilbake de sivile bakkemannskapene, på grunn av det dårlige været.

– Men det vil gjøres kontinuerlige søk med norske og svenske helikoptre gjennom hele natten, sier Grantinger.

Bakkemannskapene vil fortsette søket klokken 05.00 i morgen tidlig, opplyser Grantinger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GULF-USA An E-2C Hawkeye aircraft prepares to land on the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72) during flight operations in the Gulf

NATO-flyet av typen Hawkeye kom inn over norsk luftrom klokken 13 fredag og er på vei mot Kiruna og området der det norske Hercules-flyet er forsvunnet.

Foto: JUMANA EL HELOUEH / Reuters

Natos superfly

Tidligere fredag ble det meldt at et NATO-fly av typen Hawkeye kom inn over norsk luftrom klokken 13, og er på vei mot Kiruna og området der det norske Hercules-flyet er forsvunnet, skriver Aftenposten.

– Flyet kommer til å ligge i stor høyde, være flykoordinator og dessuten gjøre egne søk. Dette er det mest avanserte søkesystem som finnes, sier Tobis Nicander ved Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg til Aftonbladet.

NATO-flyet skal bidra med flykoordinering og er utstyrt med en stor roterende antenne for langdistanseradar.

Flyet ble utviklet i USA og er på plass på samtlige amerikanske hangarfartøy. Det er konstruert for å kunne fly i all slags vær, noe som er en stor fordel i de vanskelige værforholdene rundt Kebnekaise.

Vanskelig vær

Video Fartøyssjef Kjetil Vik 330

Fartøyssjef Kjetil Vik i 330-skvadronen lette etter savnede venner.

Søket etter de fem savnede nordmennene skjer i til dels svært skredfarlige områder.

– Været i området er fryktelig. Det er ned mot 20 meter sikt. Mannskapene som er ute, gjør en kjempeinnsats, sier pressetalsmann Tobias Nicander.

Letingen konsentreres fredag om et område på 5 ganger 2 kilometer rundt Kebnekaise, inkludert fjellets nord- og sørtopp. Kebnekaise er cirka 2.100 meter høyt og Sveriges høyeste fjell.

Peter Forsén, som har vært inne i leteområdet sier til NRK rundt klokken 17.30 fredag ettermiddag at han aldri ville vært inne i området hvis det ikke hadde vært for redningsaksjonen.

– Værforforholdene i leteområdet er helt forferdelige. Det er bare noen få meter sikt. Det er veldig tøft for de som er ute i snøscootere, de har ingenting å holde seg fast, sier Forsén, som kaller området «det mest ekstreme i Sverige».

Fortsetter utover kvelden

Meteorologene har varslet at den harde vinden og snøbygene kommer til å fortsette utover kvelden. Deretter blir det svakere vind fram til lørdag ettermiddag, når vinden blir sterkere igjen.

Dette kan altså være luken de ventendende helikoptrene trenger for å fly inn i området.

Fredag ettermiddag sier oberst Pål Bjørnar Alfheim, som er sjef for luftsystemer i Luftforsvaret, til NRK.no at man frykter at nødpeilesenderen i flyet kan ha blitt knust under flystyrten.

– Vi hadde svært gjerne sett at vi hadde mottatt nødsignalene. Det hadde gjort det mye enklere å finne flyet, sier Alfheim.

kebnekaise

Kebnekaise er Sveriges høyeste fjell.

Foto: Fjellfotografen.se

– Hørte et smell

Lokale skiturister hevder overfor TV 2 at de hørte et kraftig smell fra fjellområdet torsdag ettermiddag.

– Det var et en kraftig lyd. Som en stor eksplosjon eller et stort snøskred, men vi kunne ikke se noe, sier Josiuz Tueta til kanalen.

Helikopter måtte returnere

Et svensk og et norsk helikopter var fredag formiddag på vei inn mot området. Planen var å etablere en framskutt base for elleve helikoptre som står klare til å delta i letingen. Blant de elleve helikoptrene som er på plass eller på vei til området er fire norske Bell-helikoptre fra Bodø.

Senere ble det meldt at de to helikoperne som fløy inn i området måtte snu. De elleve helikopterne skal fortsatt være klare til å fly inn i området, dersom været blir bedre.

Mikael Nordmark

Mikael Nordmark leder de svenske redningsmannskapene på bakken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Vanskeligste området i Sverige

Oberstløytnant Mikael Nordmark i Norbotten regiment er talsmann for det svenske forsvarets letemannskaper. Han koordinerer letingen med bakkemannskapene. På dagtid fredag var det i høyalpinområdet rundt 100 soldater som støttet de sivile redningsmannskapene.

– Det er veldig vanskelig. Det er Sveriges vanskeligste område. Det er fjelltopper på 2000 meter, dype daler, store isbreer med mye sprekker og stor snøskredfare i området. I tillegg er det veldig dårlig sikt, sier Nordmark til NRK.

– Det personalet vi har der oppe er kjent i området, men med mørket blir det veldig vanskelig.

Savnet siden torsdag

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding 15.50 av svensk lufttrafikktjeneste om at Herkules-flyet ikke hadde landet i Kiruna som planlagt.

Flyet deltar i den internasjonale øvelsen «Cold Response», og tok av fra Evenes klokken 13.41.

Siste radarkontakt var åtte mil vest for Kiruna klokken 14.55, skriver Sveriges Radio.

– Flyet tok av 13.40 fra Evenes lokal tid, og skulle lande 14.20 i Kiruna, men vi mistet kontakt med flyet før det skulle lande. Det er et norsk Hercules-fly med norsk besetning, sier major Ivar Moen, som er informasjonssjef for øvelsen.

Pressesjef Per Rostad i Forsvaret sier til NRK at flyet trolig er styrtet.

– Det er en mulighet vi må ta i betraktning. Det er ikke funnet noe fly, men det er nærliggende å tro at flyet er styrtet, sier Rostad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.