Inntil 370 000 oppdrettslaks har rømt fra merdene de siste fem årene. Nå tester forskerne ut nye metoder for å spore hvilken oppdretter laksen kommer fra, skriver Dagens Næringsliv.
Frysetatovering
Det er forskerne ved Matforskningsinstituttet Nofima som tester ut fysisk merking av oppdrettslaks og DNA-sporing. Metodene de bruker i første omgang er fettfinneklipping, frysetatovering eller fargemerking. Det gjør det mulig å finne ut om en laks er rømt eller ikke.
– Målet er at vi raskt og med høy sikkerhet kan spore rømt laks tilbake til eier eller ansvarlig bedrift, sier Mattew Baranski, forsker i Nofima til Dagens Næringsliv.
Les også:
Økonomisk tap
I tillegg til at det kan være et stort økonomisk tap for oppdretteren når laks rømmer, så er det en potensiell straffesak og en potensiell miljøsak.
– 99,9 prosent av laksen rømmer ikke og de fleste bedrifter lykkes med sin nullvisjon, men så kommer enkelthendelser som fører til rømming. Da er sporingsløsning for å kunne ta ut den rømte laksen fra elven viktig, sier Aina Valland, miljødirektør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening til avisen.
Les også:
17 millioner kroner
Forskerne ønsker å finne genvariantene ved hjelp av DNA-markører. I en nasjonal database legges profilen.
I løpet av året håper de å få de første svarene. Ifølge Dagens Næringsliv er det totalt seks prosjekter for rundt 17 millioner kroner som settes i gang.
– Håpet er at en allerede i 2014 har en kostnadseffektiv, pålitelig og rask metode for å finne opprinnelsen til rømt oppdrettslaks, sier Kjell Maroni, fagsjef havbruk i FHF til avisen.