Hopp til innhold

Forskere skal klippe og tatovere oppdrettslaks

Forskere skal tatovere, farge og klippe oppdrettslaks for å finne ut hvor den rømte laksen kommer fra.

Oppdrettslaks.

TATOVERES: Oppdrettslaks skal merkes av forskere for å finne ut hvor de kommer fra.

Foto: Terje Marøy / SCANPIX

Inntil 370 000 oppdrettslaks har rømt fra merdene de siste fem årene. Nå tester forskerne ut nye metoder for å spore hvilken oppdretter laksen kommer fra, skriver Dagens Næringsliv.

Frysetatovering

Det er forskerne ved Matforskningsinstituttet Nofima som tester ut fysisk merking av oppdrettslaks og DNA-sporing. Metodene de bruker i første omgang er fettfinneklipping, frysetatovering eller fargemerking. Det gjør det mulig å finne ut om en laks er rømt eller ikke.

– Målet er at vi raskt og med høy sikkerhet kan spore rømt laks tilbake til eier eller ansvarlig bedrift, sier Mattew Baranski, forsker i Nofima til Dagens Næringsliv.

Les også:

Økonomisk tap

I tillegg til at det kan være et stort økonomisk tap for oppdretteren når laks rømmer, så er det en potensiell straffesak og en potensiell miljøsak.

– 99,9 prosent av laksen rømmer ikke og de fleste bedrifter lykkes med sin nullvisjon, men så kommer enkelthendelser som fører til rømming. Da er sporingsløsning for å kunne ta ut den rømte laksen fra elven viktig, sier Aina Valland, miljødirektør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening til avisen.

Les også:

17 millioner kroner

Forskerne ønsker å finne genvariantene ved hjelp av DNA-markører. I en nasjonal database legges profilen.

I løpet av året håper de å få de første svarene. Ifølge Dagens Næringsliv er det totalt seks prosjekter for rundt 17 millioner kroner som settes i gang.

– Håpet er at en allerede i 2014 har en kostnadseffektiv, pålitelig og rask metode for å finne opprinnelsen til rømt oppdrettslaks, sier Kjell Maroni, fagsjef havbruk i FHF til avisen.

Laksemerder til Salmar

Fra disse merdene til Salmar rømte det fisk i flere dager før det ble oppdaget.

Foto: Jøte Toftaker / NRK