Hopp til innhold

Helgelandsharpa årets vinterbilde

Den er ikke like spektakulær som Øresundsbroen i den populære TV-serien «Broen». Men Helgelandsbrua er kårets til Norges vakreste – og nå vinner i NRK Nordlands fotokonkurranse «Årets vinterbilde».

Siv-Helen Alterskjær (38) fra Mo i Rana kjører ofte over den vakre Helgelandsbrua mellom Leirfjord og Alstahaug ytterst på Helgelandskysten. Men da som sjåfør.

– Hver gang tenker jeg at jeg burde stoppe å ta bilder. Men så har man dårlig tid. Og det er jo ikke bare, bare å stoppe midt på ei bru heller.

For noen uker siden skulle hun igjen kjøre fra Mo til Sandnessjøen – denne gang som passasjer. Da tok hun med seg sitt nye Nikon D40.

– Men heller ikke denne gangen ble det en stopp på den brua. Jeg tok masse bilder under overfarten mens bilen var i fart og håpet på det beste, forteller Siv-Helen.

– Mest flaks

Siv Helen Alterskjær

Siv-Helen Alterskjær i sitt rette element. Ute i naturen – med hundene sine.

Foto: Privat

Da hun kom hjem og så igjennom bildene ble det noen bra eksponeringer. Ett av bildene sendte hun inn til NRK Nordland som dagens værbilde.

I dag vant brubildet NRK Nordlands fotokonkurranse «Årets vinterbilde» i skarp konkurranse med hundrevis av andre innsendte værbilder.

– Egentlig var det mest flaks at bildet ble slik det ble, sier hun en smule beskjedent.

Siv-Helen liker å eksperimentere. Om sommeren driver hun på med makrofotografering av blomster. I tillegg overfører hun fotografi til treplater og lerret som hun maler på. Svarthvittbilder er noe helt nytt.

– Det er spennende med kontraster. Jeg har meldt meg inn i Rana Kameraklubb, og håper å lære mer. Ellers blir det mange hundebilder, forteller hun.

Alterskjær har nemlig tre hunder – en Leonberger, en Newfoundlandshund og en Bullmastiff. Det betyr at hun tilbringer store deler av døgnet utendørs.

– Det er fire ting jeg alltid har med på tur. Tre hunder og ett kamera.

Her kan du lese juryleder og NRK-fotograf Ola Helness begrunnelse:

1. plass: «Helgeandsharpa» en vinterdag av Siv-Helen Alterskjær

Helgelandsbrua, tatt fra bil i fart 8 februar 2012

1. PLASS: Helgeandsbrua en vinterdag i februar.

Foto: Siv-Helen Alterskjær.

Den gjeve prisen for årets vinterbilde går til Siv-Helen Alterskjær. Det er tatt mange bilder av Helgelandsharpa – som ble kåret til Norges vakreste for noen år siden – og dette bildet er av den spesielle sorten. For det første er bildet tatt i fart gjennom frontruta i sikkert 80 kilometer i timen. Tenk på den timingen for å sikre komposisjonen med kablene og toppen av brutårnet. For det andre dukker et par lys så vidt fram i horisonten og gir ekstra spenning i motivet. Skikkelig kystvinterstemning er det med snødekt fjell i bakgrunnen og omskiftelig vær med solskinn på skumtoppene. Perfekt egnet motiv for svart-hvitt.
Grattis!

2. plass: «Morgenrøden over Buksnes kirke» av Ivar Holdal

Gravdal klokka 09.30 onsdag 1. februar

2. PLASS: Buksnes kirke i Gravdal i et helt spesielt lys. Bildet er tatt 1. februar klokka 09.30.

Foto: Ivar Holdal

Er det en guddommelig inngripen vi er vitne til over Buksnes kirke på Gravdal? Det ser i alle fall ut som den store far er til stede denne onsdagsmorgenen 1. februar. Nydelige farger og komposisjon med kirka i midten, sola rett bak i horisonten som leker seg med himmel og skyer.
Det er bare noen få vinterdager i året at sola står opp akkurat slik at lyset spiller på lag med kirken som her.

3. plass: Vinterlys i Svolvær av Tor Andersen

Svolvær

3. PLASS: Vinterlys over Svolvær.

Foto: Tor Andersen

Det enkle er ofte det beste. Rene linjer, få farger. Men et bilde som vi tror mange gjerne ville hatt på veggen i stua hjemme. Et skikkelig kunstverk som er behagelig for øyne og sjel.

Vi gratulerer alle tre vinnere, som kan vente seg premier i posten.

Jakten på våren

NRK Nordland har foreløpig ikke mottatt mange fotobevis på at våren er i anmarsj. Men snøen smelter, så vi regner med det dukker opp vårtegn snart. Derfor starter vi nå den offisielle jakten på våren. Vinneren kåres rundt 1. juni.

Hver fredag legger vi ut bildegalleri med ukas beste bilde på nrk.no/nordland, og ett værbilde blir også vist hver dag i NRK Nordlands nyhetssending klokka 18.40.

Har du tatt et blinkskudd som du vil dele med andre? Send oss ditt beste vårbilde! Adressen er: nordland@nrk.no. God fotojakt!

Hva synes du om vinnerbildene? Er du enig elleruenig med juryen?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.