Hopp til innhold

Provosert av Postens milliard-resultat

Posten la i dag fram det beste resultatet på fem år. Likevel vil de kutte i postombæringen, avvikle bankplikten, legge ned 150 postkontor og øke leveringstiden for brev. – Ei fallitterklæring for Posten. Nå er det nok, sier Sp-ordfører Stein Iversen.

Video POSTEN KUTTER

Ordfører Stein Iversen i Flakstad

Ordfører Stein Iversen i Flakstad.

Foto: NRK

Dagen etter at postens konsernsjef Dag Mejdell lanserte forslaget om å droppe levering på lørdager, avvikle bankplikten, legge ned 150 postkontor og øke leveringstiden for brev – legger Posten fram sitt beste resultat på fem år.

Det liker Senterparti-ordfører Stein Iversen i Flakstad i Lofoten særdeles dårlig.

– Posttjenester er viktig for folk i distriktene. Jeg er skuffet over at Posten er blitt en distriktsfiendtlig organisasjon, sier ordføreren til NRK.no.

Det er ikke apotek i Flakstad, og mange av kommunens innbyggere er helt avhengig av Posten for å få livsviktige medisiner.

– Økonomi foran service

– Dersom det økonomiske spillet er viktigere enn liv og helse, er vi på ville veier, sier Stein Iversen.

Han er spesielt skuffet over at Mejdell henter fram et gammel kuttforslag, som ble stoppet av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

– Vi må unngå at det blir omkamp om denne saken. Nå må Posten vise seg å være en servicebedrift for alle i hele landet, mener han.

Han får støtte av ordførerkollega Monica Sande (Sp) i nordlandskommunen Beiarn.

– Hvorfor skal all sentralisering gå i distriktenes disfavør? Det er jo i distriktene at verfiene skapes, sier hun til NRK.no.

La fram milliardresultat

Konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge

Konsernsjef Dag Mejdell

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kuttforslagene kommer på tross av at Posten Norge mandag la fram et fjorårsresultat på 1,05 milliarder kroner før nedskrivninger. Det er en økning på 10,4 prosent fra året før, og skyldes i hovedsak effektiviseringstiltak.

Konsernets resultat før engangseffekter og nedskrivninger utgjorde 1.051 milliarder kroner i 2011, en økning på 99 millioner kroner, eller 10,4 prosent, fra året før. Dette skyldes hovedsakelig kostnadseffektivisering.

– Vi har lyktes med store omstillinger og betydelig effektivisering av postvirksomheten. Innen logistikksegmentet er det igangsatt lønnsomhetsprogrammer, blant annet med samordning av produksjonen innen pakker og gods, sier Mejdell.

Konsernets driftsinntekter i 2011 var 22.984 millioner kroner, en økning på 2,4 prosent i forhold til 2010.

Vil droppe post lørdag

Det er fallet i brevpost som gjør at Mejdell nå gjentar et forslag som politikerne avviste for et år siden, om å dele ut post bare fem dager i uka.

Heller ikke de postansatte liker kuttforslagene til sjefene sine.

– For mange eldre er postkontoret viktig for å få betalt regninger og utført andre posttjenester, sier Roger Bruer, som er kretsleder i Postkom Nord-Norge.

Han er også skeptisk til at Posten ønsker å gå fra seks til fem postombæringer, altså ingen post på lørdager.

– Posten handler ikke bare om å levere ut aviser. I distriktene får mange livsviktig medisin sendt med posten.

Volumet for vanlige brev (A- og B-post) falt i fjor med 6 prosent, ifølge årsresultatet som Posten la fram mandag. For pakker var resultatet en oppgang på 5,4 prosent.

Raskere fall

Nedgangen i brevpost er større og raskere enn Posten tidligere har antatt.
For fire år siden anslo Posten at volumene av adressert brevpost ville være halvert i 2020. Nå ser det ut til at halveringen kommer to år tidligere, ifølge nettutgaven av Fellesforbundets medlemsblad, Magasinett.org.

Beholde avis

I sparepakken som konsernsjef Mejdell la fram tirsdag, presiseres det at Posten fortsatt vil distribuere aviser på lørdager.

I tillegg foreslås det å avvikle bankplikten med unntak for landpostbud, og å gjøre om 150 postkontor til Post i butikk. Det betyr at Posten mener at det vil være tilstrekkelig å beholde 30 postkontor på landsbasis, mot et tidligere anslag på 50–75 postkontor.

Det kan også bli aktuelt å slå sammen A-post og B-post til et nytt produkt med leveringstid på to dager innen Sør-Norge og fire dager mellom Sør-Norge og Nord-Norge.

Et slikt tiltak vil kunne redusere behovet for antall postterminaler fra ni til to.

Kleppa ikke avvisende

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) stiller seg ikke avvisende til en del av endringene som Posten Norge ønsker seg. Men postomdeling på lørdager holder hun fast ved.

– Jeg er opptatt av at folk skal oppleve posttjenester som er like gode eller bedre enn i dag, sier statsråden. I løpet av våren skal hun legge fram en stortingsmelding om Posten.

– Stortinget vil få anledning til å diskutere forslagene når vi legger fram postmeldingen, sier samferdselsministeren.

Granat i posten bodø

Det blir færre brev, men Posten tjener likevel penger.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK