Hopp til innhold

Overgrepssiktet løslatt mot politiets vilje

Mot politiets vilje ble mannen fra Vefsn som har innrømmet seksuelle overgrep mot mindreårige i dag løslatt.

Pressekonferanse overgrepssak, Kristian Hanssen og Jonas Nerdal

Politiadvokat Jonas Nerdal (t.h.) tar til etterretning at Hålogaland lagmannsrett ikke lenger mener det er nødvendig å holde den overgrepssiktede mannen i varetekt.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Mannen har vært varetektsfengslet siden 30. november, og fikk i forrige uke fire nye uker i varetekt.

Avgjørelsen ble anket, og han fikk medhold hos Hålogaland lagmannsrett.

Siktet for seksuelle overgrep

Mannen er siktet for seksuelle overgrep mot barn under 14 år, og besittelse og distribusjon av bilder som viser overgrep mot barn.

– Vi mente det beste var at siktede ble holdt i fengsel. At Hålogaland lagmannsrett mener noe annet får vi bare ta til etterretning, sier politiadvokat Jonas Nerdal til Helgeland Arbeiderblad.

Har erkjent straffskyld

Før jul erkjente mannen straffskyld i saken.

– Det er erkjent noe overgrep, uten at det er klarlagt hva det går ut på og hvilken del av straffeloven det rammes av. Og så er det også erkjent besittelse av bilder av barnepornografisk karakter, sier mannens forsvarer Anniken Melgaard til NRK.no.

Avslørte nettverk

Pågripelsen av mannen skjedde 30. november 2011 og funn på mannens mobil, førte til femten ytterligere pågripelser landet over.

I løpet av gjennomgangen av materiale har politiet funnet overgrepsbilder av småbarn. De yngste barna er helt nede i 4–5 årsalderen.

Tar det tungt

Forsvareren til den tiltalte sier mannen er innstilt på å ta sin straff for det han har gjort, men at han mener det ikke er nødvendig å sitte varetektsfengslet helt til saken blir behandlet i retten.

– Han tar det veldig tungt. Han hadde håpet på å bli løslatt, nå som det ikke er fare for bevisforspillelse ifølge politiet. Han har et stort behov for å komme seg ut og forberede seg til soning, så han tar det veldig tungt, sier Melgaard.