Hopp til innhold

Ordfører vil ikke ha fullt vern av Tysfjord

Direktoratet for naturforvaltning vil verne hele Tysfjorden. Ordføreren er bekymret for konsekvensene det kan få for industrien i kommunen.

fra Storvika i Tysfjord

Det er Tysfjordens varierte geologi, fjellandskap og viktige hummerbestand som er bakgrunn for forslaget om vern.

Foto: Åse Haraldsen

Det er fjordens varierte geologi, fjellandskap og viktige hummerbestand som er bakgrunn for forslaget.

– Denne verneplanene dreier seg faktisk om hele fjorden. Ellers når de foreslår verneplaner, så gjelder det enkelte områder, men her vil de utrede hele fjorden for marint vern. Det gjør at jeg stusser veldig, sier ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen (Ap).

Vil lytte til partene

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen.

Tor Asgeir Johansen (Ap)

Foto: Harrieth Aira / NRK

Tysfjord er et av 36 områder som er med i en nasjolan marinverneplan og planprosessen for vern av fjoren starte i løpet av årer, men det er en omfattende prosess før et vernetiltak iverksettes, sier seniorrådgiver i Drektoratet for naturforvaltning, Egil Roll.

– Vi har en formell oppstart av verneplanarbeidet i år, og da vil berørte parter få komme med innspill.

I Tysfjorden og langs fjorden drives det oppdrettsnæring og industrivirksomhet som har utslipstillatelse. Et vern av fjorden skal ikke få konsekvenser for denne virksomheten, mener Roll.

Skeptisk ordfører

– Man skal ikke regulere virksomhet som allerede er i gang. Det viktige er at vi unngår nye større inngrep i områdene, sier Roll.

Ordfører Johansen er uansett skeptisk.

– Jeg er jo skeptisk når de sier at de skal verne alt. Da blir det jo per definisjon stopp i all industri i området. Det er det vi må få avklart, sier han.

Stille etter forrige runde

Det var i 2009 prosessen med verning av havområder startet opp. Hensikten er at et representativt utvalg av urørt natur i sjøområder langs kysten skal sikres. 17 områder i hele landet ble foreslått vernet i del 1 av det som er en nasjonal marin verneplan. 5 av områdene er i Nordland.

Disse områdene er foreslått vernet:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Hamarøy er Kaldvågfjorden og Innhavet blant de første havområdene som ble foreslått vernet. Kommunen leverte sine innspill til Fylkesmannen i fjor, og siden har det vært stille. Ordføreren sier de har hatt en bra dialog med fylkesmannen, og at de ønsker å spille på lag.

– Men det må ikke vernes til forfall. Det må være en aktiv skjøtsel og aktiv forvaltning. sier ordfører Rolf Steffensen (Ap).

Han er spent på hva som kommer, og sier de vil se på muligheter for å få hjelp til forvaltninga av området.

Positiv på Røst

Etter at forslaget ble sendt ut på høring til berørte kommuner og andre parter, har det vært til behandling i Direktoratet for naturforvaltning og i Miljøverndepartementet. I vår vil forslag til verneforskrifter bli sendt ut på høring, og vern kan tidligst bli vedtatt i 2013.

Ordfører Tor-Arne Andreassen (fellesliste) på Røst sier han er positiv til at Røstrevet foreslås vernet.

– Det er et veldig spesielt område som bør bevares, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Korallskog nedenfor Røstrevet.

Korallskog nedenfor Røstrevet.

Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet

Tar for lang tid

I Andøy er det et svært stort område i Andfjorden Direktoratet for naturforvaltning foreslår å verne, hele 2692 kvadratkilometer. Ordføreren i Andøy sier et eventuelt vern ikke må få konsekvenser for næringsvirksomheten.

– Jeg er ikke mot vern i utgangspunktet, sier han. Men det må balanseres mot virksomheten i området, sier ordfører Jonni Solsvik (H).

Det kan ta lang tid før de sist foreslåtte havområdene blir vernet, mest sannsynlig flere år. Jonni Solsvik synes også det er problematisk at det tar så lang tid.

– Prosesser som kan skape usikkerhet kan skape vanskeligheter, sier han.