Hopp til innhold

Disse skal bli mer aktive på Facebook

For å oppklare flere overgrepssaker skal politiet i Salten opprette Facebook-side. – Da kan publikum komme med kommentarer, innspill og tips, sier den nye politimesteren Geir Ove Heir i Salten.

Salten politidistrikt

FELRE OVERGREPSSAKER: Politiinspektør Heidi Kløkstad, kriminalsjef Arne Hammer og politimester Geir Ove Heir.

Foto: Ola Helness

Politiet i Salten har en av de høyeste oppklarings-prosentene i landet. Men økningen i antall overgrepssaker og familievoldssaker bekymrer den nye politimesteren.

– Det er mange menneskeskjebner. Overgrep og mishandling av kvinner og barn er et alvorlig samfunnsproblem, sier Heir til NRK.no.

Økning i saker som gjelder seksuelle overgrep var på over 27 prosent i fjor. Fra 2010 økte saksbehandlingstiden i sedelighetssaker fra 170 dager til 202 dager. I tillegg har oppklaringsprosenten i disse sakene gått ned.

Vil få flere overgripere straffet

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Foto: Ola Helness / NRK

Det bekymrer politimesteren, som har sittet i sjefsstolen i litt over en måned. Spesielt er det saker som gjelder barn under 14 som politmesteren vil prioritere å oppklare.

– Barn som blir utsatt for seksuelle overgrep får et dårlig utgangspunkt. Flere av disse sakene må opp på bordet og blir prøvd i retten.

Det er i dag åtte personer som jobber med sedelighet- og familievoldssaker i dag.

For å få ned oppklaringsprosenten på disse sakene skulle Heir gjerne hatt flere medarbeidere.

Vil ha hjelp fra publikum

– Vi burde hatt et par personer til. Det har vi ikke. Men vi kan jobbe mer effektivt og målrettet.

Her tror også at publikum vil spille en viktigere rolle enn før i politiets arbeid med sedelighets- og voldssaker. Et tiltak for å få det til er å bli mer aktiv på sosiale medier.

– Vi vil være enda mer utadrettet i vår kommunikasjon med samfunnet. Blant annet skal vi opprette ei Facebookside som gjør at vi kan få kommentarer og tips til saker.

Overgrep mot barn

Ifølge tallene som er lagt fram fra politiet er det økning i saker som handler om seksuelle overgrep mot barn under 14 år, i tillegg til en økning i voldtektssaker.

Økningen i saker som handler om overgrep mot barn skyldes blant annet at de avdekket en større pedofilisak i Bodø, der det var mange mistenkte og mange fornærmede.

Lavere terskel

Heidi Kløkstad

Politiinspektør Heidi Kløkstad tror ikke nødvendigvis at økningen skyldes at det begås flere overgrep.

Foto: Ola Helness / NRK

Politiinspektør Heidi Kløkstad tror ikke nødvendigvis at økningen skyldes at det begås flere overgrep.

– Disse sakene har høyt fokus både i media og i politiet. Økningen kan skyldes at terskelen for å melde fra er lavere. Men vi tror fortsatt at mørketallene er store, sier hun til NRK.no.

Heidi Kløkstad
Foto: Ola Helness / NRK

Fra 2010 økte saksbehandlingstiden i sedelighetssaker fra 170 dager til 202 dager i 2011. I tillegg har oppklaringsprosenten i disse sakene gått ned.

Politiet har også avdekket 13 prosent flere saker som handler om familievold, og de vil i år fortsette å prioritere denne typen saker, spesielt når barn er involvert.