Hopp til innhold

Ottar og Jacob framme Sydpolen etter beinhard innspurt

Seint søndag kom Ottar Haldorsen og Jacob Meland fram til den geografiske sydpol. – De var svært lykkelige, og det kjentes suverent, sier talsmann for ekspedisjonen Lars Ebbesen.

– Da de kom fram var det bare å få opp teltet, komme i orden og spise før det ble hvile, sier taslmannen til NRK.no.

Helgelendingene er den eneste ekspedisjonen som går uten forsyninger underveis, og uten bruk av seil på vei mot Sydpolen. Når de kommer fram har de 1200 kilometer igjen for å komme seg ut på andre siden.

Beinhard innspurt

Lørdag gikk polfarerne utrolige 55 kilometer på en dag. Ifølge bloggen sin fulgte de sporene til Vegard Ulvang, som så vidt rakk fram på datoen 14. desember.

– Sydpolen neste! Pulkene Helene og Sala Palmer har gått som noen skudd! Vi tok tidlig kveld, for vi nådde dagens målsetting og litt til, skriver Ottar og Jacob på bloggen sin på lørdag.

Talsmann Lars Ebbesen sier innspurten er en sterk prestasjon.

– En meget sterk avslutning. Nå får de hvile noen dager på Sydpolen, sier han til NRK.no.

Meland og Haldorsen befinner seg 2907 meter over havet. Været er klart med en sikt på 10 kilometer.

18 dager forsinket

Da helgelendingene fra Lovund og Leirfjord lå i hardtrening hjemme i Norge var håpet å nå fram til polpunktet til 14. desember. Men håpet brast da de måtte vente på fly til Antarktis i Chile.

Og da de kom fram til Union Glacier i Antarktis måtte de vente på fly til startpunktet ved Axel Heiberg-breen. 26. november kunne de endelig ta av sted.

– Alt blir ikke slik man drømmer om. Ingen kunne tro at vi skulle bli 18 dager forsinket pga av været. En uke, ja, kanskje, men ikke 18 dager. Det er godt å vite at det ikke sto på oss, skriver Ottar og Jacob på bloggen sin 14. desember mens statsminister Jens Stoltenberg feiret 100-årsjubileet for Roald Amundsens bragd.

Frostskader

Utstyret polfarerne bruker har fungert over all forventning.

– Det har har vært fasinerende kaldt. Frostskadene vi har fått er selvforskyldt og kommer fra de første dagene på turen når vi optimistiske helgelendinger kobler en sol midt på en blå himmel med noe I retning badetemperaturer.... , skriver de på bloggen.

Aldri aktuelt med flyhaik

– Summa sumarium er livet konge! Og for oss var det ikke noe alternativ å fly inn til polpunktet for å bare være der til den riktige datoen! Går ikke ann å ta toget fra Lillehammer og inn, om man skal sykle den store styrkeprøven!, blogger de.

En guttedrøm

I 1911 konkurrerte de to polfarerne engelskmannen Robert Scott og nordmannen Roald Amundsen om å bli første mann på Sydpolen. Amundsen med sine menn og sine hunder kom først den 14. desember 1911.

Det er en ni år gammel drøm som går i oppfyllelse for Ottar Haldorsen.

– Jeg begynte å tenke på Sydpolen da jeg krysset Grønland på ski. Da ble det neste målet i Antarktis.

De skal gå både frem til Sydpolen og tilbake på ski over to måneder.

– Dette er en tur som få nordlendinger har gjort. Vi går både inn og ut igjen, hele veien. Full kryssing av Sydpolen er ikke det enkleste i verden.

En slik tur er kostbar, og ligger på omtrent 1 million kroner. 300 000 har de lagt ut selv.

– Vi har noen gode sponsorer som har kastet seg med på dette spennende prosjektet, og håper på å få dekket inn det meste.