Hopp til innhold

Bli med på F-16 pilotenes juleoppvisning

Her dundrer luftforsvaret jula inn – med 17 F-16-fly i formasjon som julestjerne.

Video F-16 pilotenes juleoppvisning

F-16-fly i julestjerneformasjon over Nordland og Troms

– Med så mange fly ble dette bli en av de mest spektakulære stjernene noensinne, sier presse- og informasjonsoffiser Stian Roen i Luftforsvaret til NRK.no.

Vakker julestjerne over Bodø

Høyden er på minimum cirka 1000 meter fra bakken.

Foto: Rune Breimo

Klokka 11 fredag tok formasjonen av fra Bodø hovedflystasjon, og satte nesa nordover. Flyene kunne ses over Røst, Værøy, Leknes, Svolvær, Sortland, Harstad, Andøya, Lyngøy, Langnes, Finnsnes, Bardufoss, Setermoen, Narvik/Framnes, Tysfjorden, Fauske, Bodø, Ørnes, Sandnessjøen, Brønnøy, Trofors, Mosjøen, Mo i Rana og tilbake i Bodø klokka 13.04.

Også trening

Siden 50- tallet har Forsvarets julestjerne fløyet årlig for å vise tilstedeværelse i luftrommet rundt juletider. Flyene flyr bare 1000 meter fra bakken, og er dermed godt synlige.

– Julestjerna er ikke bare for syns skyld, den er også en kompleks formasjon som gir en viktig og essensiell trening for pilotene. Hensikten med treningen er å kunne ligge så tett som mulig, noe som er krevende for pilotene, sier Roan.

Taktiske formasjoner som dette benyttes blant annet for å kunne bryte gjennom skyer og unngå å røpe antall maskiner på motstanderens radar, for å trenge gjennom kontroll-, varslings- og luftvernsystemer og skape et overraskelseselement.

Torsdag 15. desember fløy Forsvarets julestjerne fra Ørland hovedflystasjon til Østlandet tur/retur. Da var det ni F-16-fly som deltok i formasjonen. Nordlendingene fikk se 17 fly på ettermiddagshimmelen i dag.

100 år i lufta i 2012

Neste år feirer Luftforsvaret «Norsk militær luftmakt 100 år».

– Denne tradisjonelle julestjernen er en fin slutt på året 2011 og en god start på alt det spennende som skal skje i løpet av 2012. Luftforsvaret skal gjennom 2012 feire norsk militær luftmakt 100 år gjennom en rekke arrangementer rundt om i landet, sier Roan.

Hensikten med jubileet er å formidle norsk militær luftmakt til befolkningen i Norge.

F-16 har vært i operativ tjeneste siden januar 1979, og Forsvaret har til en hver tid to slike fly på 15 minutters Nato-beredskap.

F-16 hilste Narvik fredag 16. desember

Siden 50- tallet har Forsvarets julestjerne fløyet årlig for å vise tilstedeværelse i luftrommet rundt juletider. Her flyr formasjonen over Narvik i ettermiddag.

Foto: Odd-Helge Eilertsen