Hopp til innhold

Christoffer (19) fikk skader på øyet etter slurv med kontaktlinsene

Over halvparten av alle nordmenn som kjøper kontaktlinser på internett, dropper synskontroll. – Man sløves ned og begynner å slurve med linsene, sier Christoffer Opdal som fikk skader på hornhinna. Nå slår ekspertene alarm.

– Det var ekstremt smertefullt. Jeg fikk vondt i hodet og tålte ikke å se på skarpt lys, forteller Christoffer Opdal som fikk sår på hornhinnen og måtte oppsøke legevakten etter å ha slurvet med kontaktlinsene.

Han sitter nå hos optiker for å sjekke at ikke øynene har fått alvorlige skader.

– Jeg har vært uforsiktig og sløv. Jeg sov med dagslinser over flere netter. Det er så normalt å ha på linser, at jeg glemmer at de er der, sier han til NRK.no.

Droppet kontroll og bestilte på nett

Christoffer Opdal hos optiker Andreas Klette

SLURVET MED LINSENE: Christoffer Opdal fikk så vondt i øyet at han måtte på legevakta. Hos optiker Andreas Klette får han konstatert sår på hornhinna.

Foto: Sigurd Steinum

I 2000 mistet optikerne i Norge monopolet, og det ble fritt fram for alle å selge kontaktlinser i Norge. Lavere priser, enkel tilgang og muligheten til å bestille kontaktlinser hele døgnet, gjør at 14 prosent av linsesalget nå foregår over nett. De fleste er yngre kjøpere.

For 19-åringen fra Bodø ble prisen et viktig argument. For to år siden bestilte han sin første linsepakke på nett. Men samtidig droppet han de viktige linsekontrollene hos optikeren.

– Det er enkelt og greit å bestille på nettet. Når man ikke på kontroll for å få linser, blir det fort glemt, sier Opdal.

Øyelege Alexander Skau

Overlege Alexander Skau på øyeavdelinga ved Nordlandssykehuset i Bodø

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Men da øynene begynte å verke kom Opdal seg til legen. Dermed unngikk han varige skader på øynene. For andre som ikke oppsøker lege kan konsekvensene fort bli mye verre.

– Om du ikke blir blind, kan du få betydelig nedsatt syn. Du kan få betennelser som gjør hornhinnene helt hvite, og sitte igjen med fem prosent syn, sier overlege ved Nordlandssykehuset og leder i øyelegeforeningen i Norge, Alexander Skau.

Det siste er heldigvis sjeldent, men øyelegen har sett flere eksempler på dette.

– Det krever veldig lang behandling, og eventuelt kirurgi med hornhinnetransplantasjon.

502.000 nordmenn over 15 år bruker kontaktlinser. Undersøkelser TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund i 2010 viser at halvparten av linsebrukere som handler på nettet dropper jevnlige kontroller.

– Det øker risikoen for feilbruk. Bruker du linsene for lenge, øker risikoen for infeksjon og hornhinneskader, sier Skau.

Ser skader hver uke

Optiker Andreas Klette

Optiker Andreas Klette

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Hos optiker Klette i Bodø får Christoffer Opdal høre at han har et sår på hornhinnen. Han får beskjed om å kutte ned på linsebruken, og heller bruke briller en periode. Han må også være varsom med linsebruken i framtiden.

Optikeren ser ofte slike skader hos sine kunder.

– Det er et jevnt sig med folk som kommer hit med dårlig samvittighet og trenger kontroll, sier optiker Andreas Klette i Bodø.

Det vanligste er å bruke kontaktlinser lenger enn det de er ment å brukes.

– I tillegg sover noen med linser som ikke skal soves med. Mange slurver også med renhold av linsene, sier optikeren.

Linsebrukere med de mest alvorlige skadene blir henvist videre til øyelege.

– Hver uke får vi pasienter hit med kontaktlinseproblemer. Vanligvis er det ikke så veldig alvorlig og lar seg enkelt behandle. Den beste behandlingen er ofte å ta av seg linsene, sier overlege Alexander Skau.

Bruker samme dagslinser i en uke

Video Christoffer om kontaktlinsebruk

VIDEO: Se Christoffer Opdals tur til optikeren, hvor han får konstatert skader på hornhinna. Foto og redigering: Sigurd Steinum/Harald Krogtoft.

Det er dagslinsebrukerne som utgjør den største pasientgruppen.

– Noen har gått med de samme daglinsene på i en uke i strekk. De færreste vet at allerede etter ett døgn kan det oppstå betennelse. Årsaken er at disse linsene puster dårlig, sier legen.

Betennelsen starter på hornhinnen på undersiden av kontaktlinsen. Hornhinnene har ikke egen blodtilførsel og får ikke tilført oksygen fra blodsystemet som resten av kroppen. Oksygenet blir hentet direkte fra luften. Hvis linsen ligger for lenge som en barriere, kan blodårer vokse inn fra hviten på øyet inn mot hornhinnen.

Små støvpartikler og rusk som ligger på baksiden av kontaktlinser gir små sår og etter hvert betennelse.

Strenge regler i Europa

Øyelegen ser ikke nettbestilling i seg selv som et stort problem, så lenge man går til kontroll og opplæring hos optiker.

– Det er teoretisk mulig å bruke kontaktlinser i mange tiår, uten å ha hatt en eneste kontroll. Problemet oppstår hvis man går på nettet og bestiller linser som ikke egner seg til sitt eget øye. Selv om de fleste linser på markedet er veldig bra, kan det oppstå problemer. Alle øyne er forskjellige, sier Skau.

Hans Torvald Haugo, fagsjef i Optikerforbundet

Hans Torvald Haugo, fagsjef i Optikerforbundet

Foto: Kjartan Haugen

I motsetning til Norge er salg av kontaktlinser strengt regulert i land som Spania og Italia. Britisk lov krever at linsesalg skal skje etter godkjenning av registrerte optikere, eller lege. Sverige fikk samme lovgivning som Norge i 2010, noe som skapte sterke reaksjoner fra fagmiljøet.

– Det er kunden som blir sittende igjen med problemet til syvende og sist, sier fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.

Ifølge fagsjefen mener det ville vært fornuftig å stramme inn reglene.

– Den engelske modellen er en mulighet. Det jobbes mye med dette i Europa, som kanskje vil gi en felles standard.

– Fritt salg fører til feilbruk

Salg av fargelinser og såkalte partylinser uten styrke, er heller ikke underlagt noen restriksjoner. Undersøkelser i Europa viser at denne typen kontaktlinser skaper mer trøbbel enn andre linser hvor salget er regulert.

– Det tyder på at et fritt salg av kontaktlinser gir mer skader enn regulert salg. Feilbruk og liten kunnskap er viktige årsaker til skadene, sier Haugo.

– Kundens ansvar

Minelinser.no er den største norskregistrerte nettbutikken for kontaktlinser.

– Vi mener ansvaret for å kontrollere synet ligger hos kunden selv. Det blir som salg av Paracet og Ibux. Slik medisin kan være skadelig ved feilbruk. Men dersom risikoen er lav nok, regnes det som trygt å selge, sier Bjørn Breivik som er daglig leder i Minelinser.no.

Nettbutikken har over 35.000 registrerte kunder. Han er ikke sikker på at folk gikk oftere til kontroll før år 2000.

– Det har alltid vært frivillig å gå til kontroll, sier han til NRK.no.

Hos enkelte internasjonale nettbutikker må man krysse av at man går til kontroll, men siden Minelinser.no er norsk, trengs ikke dette.

– Vi følger de retningslinjene vi får fra Helsedirektoratet og leverandørene. Vårt ansvar er da å opplyse kunden om hva som er fornuftig å gjøre.

– Ikke et stort problem

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han anbefaler folk å gå til optiker for å kontrollere og få tilpasset linser.

– Noen vil nok først gå til optiker når de opplever endringer i synet, og noen slurver nok. Om dette skyldes netthandel tviler jeg på, sier Breivik, som tror egeninteressen til optikerne står høyt.

– Det er ikke overraskende at optikere mener at det skal bli strengere for netthandelen. De mister markedsandeler, og vil jobbe for at flest mulig kjøper linser hos dem.

Vil fortsette med kontroll

Christoffer Opdal har fått øyedråper for å lege såret på hornhinnen. Og framover må han begrense linsebruken. Nå angrer han på at han slurvet i over to år.

– Det er synet ditt det er snakk om. Det er det viktig å ta godt vare på.

19-åringen mener det kunne vært lurt å ha strengere regler for kjøp på nett.

– Jeg kan ikke skylde på nettbutikkene. Men hadde det ikke vært så lettvint å handle linser på nett, ville jeg nok gått til kontroll. Noe bør gjøres for å få folk til å passe på øynene sine, mener han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har du hatt trøbbel med kontaktlinsene? Fortell din linsehistorie her!