Hopp til innhold

«Berit» har gjort skader for 200 millioner

«Berits» herjinger langs norskekysten kommer til å koste samfunnet flere hundre millioner kroner.

– Vi kan allerede nå si at dette blir snakk om flere hundre millioner kroner for forsikringsselskapene. I tillegg er det flere veier og infrastruktur som har fått omfattende skader. Summen av det medfører ganske enorme samfunnsmessige kostnader, sier Steve Samuelsen, regiondirektør i Gjensidige forsikring til NRK.no.

Nå som uværet «Berit» er ferdig med helgas verste herjinger begynner forsikringsselskapene å få inn skademeldinger i hopetall.

De fleste skadene som er meldt inn er fra Trøndelag i sør til Andenes i nord.

Finansnæringens Fellesorganisasjon meldte i går om 500 skademeldinger totalt. Hos Gjensidige er det foreløpige tallet 130. Men det kommer garantert til å øke.

Vil øke

– Vi alene har anslått utbetalingene til 50 millioner kroner, mens bransjen totalt sett nå er oppe i rundt 200 millioner. Og det liten tvil om at det ikke vil stoppe her, sier Samuelsen.

– Folk er jo interessert i å få overblikk før de melder inn eventuelle skader. Alle har ikke vært på hyttene sine og sjekket. Vi vet av erfaring at det kommer inne mange nye skademeldinger den nærmeste uka etter en sånn type storm.

I tillegg venter folk flere steder på kysten på at vannstanden trekker seg tilbake. Først da vil man få en bedre oversikt over skader i kjellere og hus nede i fjæra.

  • Se video:
    Video Skader i Lofoten

    Skader i Lofoten

Dyre skader

Det er mest bygninger og fast eiendom som har blitt skadet av «Berit», men også biler, båter og annet materiell har merket vinden og vannet.

– Det meldes om båter som har slitt seg, og noen har rett og slett sunket. Folk melder om vann i kjellere, og skader fra vinden. Det er dyre skader mange steder, særlig blir det jo det når hus og bygninger blir skadet, sier Samuelsen.

Han forteller at folk ellers har vært flinke til å ta forholdsregler, og at takstfolk langs hele kysten nå er i gang med å taksere skader.

Samuelsen forteller at det ikke er noe hast å få meldt inn skader. Generelt kan man melde inn en skade inntil ett år etter skadetidspunktet.

Se video: Stormen treffer Røst

Video Stormen treffer Røst

Sikret erstatning

Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Gjennom denne ordningen er du sikret erstatning ved naturskade som følge av skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv og vulkanutbrudd, skriver Finansnæringens Fellesorganisasjon på sine nettsider.

– Norge har i mange år vært forskånet for store naturskader. Av naturskader i Norge er det mest flom og stormskader det er snakk om, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i FNO.

Den siste store flommen var på Østlandet i 1995 og forårsaket 6900 skader og rundt 940 millioner kroner i erstatninger. I tillegg til flommen i 1995 hadde vi nyttårsstormen på Nord-Vestlandet i 1992 som ga 33 000 skader og 1,3 milliarder kroner i erstatninger.

Med klimaendringer er det sannsynlig at vi vil se mer ekstremvær og dermed flere naturskadehendelser i årene fremover.

(artikkelen fortsetter under)

Skader

Luksusyachter gikk under i Sømna.

Foto: Alf-Kyrre Holmstrand

Herjet siden fredag

Uværet «Berit» tok for seg langs norskekysten fra Stad til Vesterålen fra fredag til lørdag.

Trøndelag og fylkene nordover fikk virkelig føle kreftene til «Berit».

– Lofoten har fått det verste uværet. Her har det blitt en del materielle skader, forteller Magnar Reistad, forsker ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Øya Værøy ytterst i Lofoten er isolert som en følge av uværet, og flere fergeruten har vært stengt i helga.

Rekordhøye vannstander i nord

I Nordland og Troms har tre steder fått nye rekorder for vannstand:

* Bodø: 413 centimeter, 9 cm over rekord (404 cm fra 1979)
* Kabelvåg: 428 centimeter, 6 cm over gammel rekord (422 cm fra 1949)
* Harstad: 321 centimeter, 12 cm over gammel rekord (309 cm fra 1983)

– Dette er uvanlig høyt. Andøya fikk likt med rekorden, og flere steder var like under rekordene, forteller Reistad.

Har ikke sluppet taket

Uværet har imidlertid ikke helt sluppet taket på Helgeland.

I dag er det meldt periodevis liten storm på Helgeland, og vinden har blant annet blåst bort deler av et papptak på en Coop-butikk på Sømna, i tillegg har en bilist holdt på å bli blåst av veien ved Helgelandsbrua i Sandnessjøen i natt, ifølge politiet.

Vinden vil løye ut på dagen, forteller meteorolog Ola Mellem.

– Det er et stormsenter som ligger over Helgeland akkurat nå, det gir mye vind for øyeblikket, særlig på Sør-Helgeland. Men vinden ventes å minke fra i formiddag.