Hopp til innhold

Her mikser han «jøde-smoothie» foran hundrevis av skoleelever

«La ikke navnet på smoothien ødelegge apetitten! Det kan ingrediensene gjøre», skriver nettportalen Velgyrkesfag.no etter at en innleid skuespiller mikset «jødesmoothie» foran hundrevis av skolelever. – Usmakelig og vulgært, mener historiker og universitetslektor.

Stig Frode Henriksen som Otto på yrkesfagmessa i Bodø

«JØDESMOOTHIE»: Med ingredienser som rå fisk, tran, ketsjup og cola mikser kokken «jødesmoothie» foran hundrevis av elever og lærere på ei utdanningsmesse i Bodø.

Foto: Faksimile fra velgyrkesfag.no

Under tittelen «Normale og obskøne skriblerier om yrkesvalg, yrkesfag og kanskje noe annet» la nettredaksjonen ut bilder av kokkeseansen og oppskrift på «jødesmoothien». «La ikke navnet på smoothien ødelegge apetitten! Det kan ingrediensene gjøre», skriver velgyrkesfag.no.

Ingrediensene er fisk, brød, ketchup, tran, julegløgg og cola, og skal ifølge oppskriften «mette flere tusen mennesker».

– «Fisken sages i to, sleng fiskebitene i en blender, sprut oppi ketsjup, hell i tran, smak til med gløgg og cola. Siden dette er en jødisk rett, uttales ordet : «Lachaim!» (skål!)», står det på nettsiden.

Det er åtte opplæringskontor inkludert Bodø kommune som står bak på nettsiden og kampanjen, og historiker og universitetslektor Linda Haukland synes en offisiell nettside som henvender seg til barn og ungdom burde holde seg for god til slike stunt.

– I verste fall rasistisk

Linda Haukland

Linda Haukland skriver bok om hverdagslivet i Bodø under 2. verdenskrig.

Foto: Henrik Dvergsdal

– Jeg reagerte med vantro da jeg så nettsiden. Barn og ungdom er i en fase av livet hvor respekt og toleranse står helt sentralt. Hva om en av elevene var jøde? sier universitetslektor Linda Haukland ved Universitetet i Nordland til NRK.no.

Hun kom over nettsiden i forbindelse med nettsøk om jøder i Bodø til en ny bok om hverdagslivet i byen under andre verdenskrig.

Haukland synes både sketsjen og omtalen på nettsiden i beste fall vitner om historieløshet.

– De som står bak dette skjønner kanskje ikke hva de holder på med? I verste fall er dette et uttrykk for jødehets, mener hun.

I forbindelse med boken har hun vært i kontakt med flere personer med jødisk opphav i Norge.

– Det som overrasker meg er hvor få jøder som vil snakke om at de er jøder. De forteller om en sterk antisemittisme hvor alle jøder holdes ansvarlig for det staten Israel gjør, sier hun.

– Får ståpels

Linda Utheim som er prosjektleder hos Opplæringskontorene i Saltens kampanje Velg yrkesfag, skriver på nettsiden at «Denne oppskrifta kommer til å bli veldig populær».

Når NRK ringer er hun ikke like sikker.

– Når jeg hører reaksjonene får jeg ståpels. Jeg skjønner dem godt, men jeg kan forsikre om at det absolutt ikke var ment som hets. Dette var en sketsj som skulle gjøre narr av kjendiskokker. I ettertid ser jeg at formuleringen på nettsiden ble feil, og det beklager vi sterkt, sier Utheim til NRK.no.

«Tribute» til Jesus

Stig Frode Henriksen

Stig Frode Henriksen i rollen som samen Jompa i filmen Kill Buljo.

Foto: www.tiff.no

Det er Kill Buljo-skuespiller Stig Frode Henriksen, som også har spilt i filmer som «Tomme Tønner», «Død Snø», «Hjelp vi er i filmbransjen» som er yrkesfagkampanjens maskot «Otto». Det er han som står bak sketsjen med kokken.

Henriksen kjenner seg overhodet ikke truffet av kritikken.

– Dette var ment som «tribute» til Jesus, som klarte å mette 5000 mennesker med få ingredienser. Jeg skulle underholde noen tusen elever og brukte Jesus som inspirasjon til sketsjen. Og Jesus var jøde, derav navnet jødesmoothie, forklarer Stig Frode Henriksen til NRK.no.

Han stiller seg uforstående til rekasjonene som nå kommer.

– At noen få personer reagerer på dette tar jeg ikke så tungt. Derimot er jeg glad for å kunne bidra med PR til boka til Linda Haukland, sier Henriksen til NRK.no.

Vil fjerne siden

Stig Frode Henriksen som figuren Otto under utdanningsmessa i Bodø

– Dette var ment som «tribute» til Jesus, som klarte å mette 5000 mennesker med få ingredienser, sier Stig Frode Henriksen, her som karakteren Otto.

Foto: Faksimile fra nettstedet velgyrkesfag.no

Linda Helen Haukland mener velgyrkesfag.no snarest bør fjerne saken fra nettsiden.

– Jeg kan ikke skjønne at dette er lov. Dersom de skal ha troverdighet bør de fjerne siden umiddelbart.

Ifølge Linda Utheim vil siden bli fjernet så fort det lar seg gjøre.

– Grensene flyttes

Per Edgar Kokkvold

Leder Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Generalssekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund sier det har skjedd en gradvis dreining mot mer humor og satire i mediene knyttet til religion. Likevel mener han det må være stor takhøyde for denne type humor.

– Men et tak må det være. Ifølge avgjørelser i Pressens faglige utvalg må humorinnslagene klart oppfattes som satire, sier han og nevner PFU-dommen hvor komiker Otto Jespersen ble felt for jødehets i «Torsdagsklubben».

Spesielt varsom må man være i forhold til barn og unge.

– Denne gruppen er sårbar. Det viser en ny undersøkelse hvor rasisme og antisemittisme i ungdomsskolene i Oslo ble kartlagt på oppdrag for Oslo kommune. Her svarte 51,5 prosent av elevene at ordet «jøde» har blitt brukt til å beskrive noe negativt. Andelen elever som oppgir at de er utsatt for negative hendelser på grunn av sin religion to-tre ganger i måneden eller mer svarte 33,3 prosent av de jødiske elevene ja, mens 5,3 prosent av de muslimske elvene svarte det samme, sier Kokkvold.