Hopp til innhold

Landsdelsutvalget legges ned i dag

Både Hurtigruten og politikere reagerer på at Landsdelsutvalgene for Nord-Norge og Nord-Trøndelag legger seg selv ned i dag.

Landsdelsutvalget

Odd Eriksen fungerer som leder i Landsdelsutvalget. Det er historie fra i ettermiddag. Her sammen med Pia Svensgaard fra Troms AP.

Foto: NRK

Ragnar Norum

Ragnar Norum i Hurtigruten mener Landsdelsutvalget har vært viktig for landsdelen.

Foto: Hurtigruten

Kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten mener at Landsdelsutvalget var viktig i 2008, da de talte med én stemme og skapte et engasjement som hjalp Hurtigruten gjennom sin økonomiske krise.

– Det har jo også vært viktig i etableringa av nordnorsk reiseliv, det var en lang prosess for å få etablert en samhandling mellom de tre nordnorske fylkene også på dette feltet, sier Norum.

– Skaper dette usikkerhet i reiselivsnæringa, nå som Landsdelsutvalget legges ned?

– Det setter oss hvertfall litt tilbake. Så det å ha et slikt forum har vært viktig i mange sammenhenger, mener han.

Viktig forsvarsstrid

Nordland og Troms klarte ikke komme til noen enighet i landsdelsutvalket i høst. Da trakk Troms seg ut, og det synes også flere politikere er trist.

Mange mener at landsdelen kunne trengt Landsdelsutvalget ekstra mye nå som striden om forsvaret i nord pågår.

– Når Landsdelsutvalget ikke er der, så tror jeg fortsatt vi skal ha trykk og fokus på nettopp den saken, og nå er det jo lagt fram fagmilitære råd, sier fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad i Finnmark tror det skal være mulig å få til et samarbeid i nord.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Tror på samarbeid

Rådene skal nå gjennom en politisk prosess, og han tror ikke det blir så vanskelig å få til et samarbeid i nord om denne saken.

– Når det gjelder forsvarets tilstedeværelse og aktivitet, så har et samlet Nord-Norge vært taper over alt for mange år. Man er nødt til å ha forsvaret i nord, både for å vise suverenitet og dessuten ut fra militærfaglige vurderinger, mener Sjåstad.

Daniel Bjarmann-Simonsen

Høyres Daniel Bjarmann-Simonsen tror Landsdelsutvalget var en viktig plattform.

Samarbeidet bra

Daniel Bjarmann-Simonsen er nestleder i Bodø Høyre. Han følte at Nord-Norge samarbeidet bra da de nylig var i Oslo for å påvirke rikspolitikerne til å satse på forsvaret i nord.

Han tror derfor Landsdelsutvalget var en viktig plattform dersom man skal kjempe fram nordnorske interesser.

– Hvis man skal tjene Nord-Norges sak, som har få innbyggere, så må man ha en politisk ledelse i alle de tre fylkene, som er villige til å samarbeide, mener han.