Hopp til innhold

Forsvarsfamilie blir værende i Bodø uansett

Familien til Magnus Brynhildsen har ikke tenkt å flytte til Ørlandet. – Vi stortrives i Bodø. Tar de kampflyene fra oss finner jeg meg en jobb utenfor forsvaret, sier teknikeren.

Magnus og Marianne Brynhildsen

IKKE ØRLANDET: Magnus og Marianne Brynhildsen har det godt i Bodø, og vil ikke flytte.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Magnus Brynhildsen har jobbet i Luftforsvaret i 13 år, med våpensystemer og som tekniker. Her er han godt etablert sammen med kona, som jobber på sykehuset, og sammen har de tre barn under seks år.

– Vi flytter aldri til Ørlandet. Men jeg tror politikerne vil ta til vettet og la være å følge forsvarssjefens innstilling, sier Magnus Brynhildsen til NRK.no.

Ikke så spente

Torsdag klokka 10.00 legger forsvarssjef Harald Sunde fram sin innstilling om hvordan framtidas norske forsvar skal se ut.

– Vi er ikke så spente, det har vært så mange lekkasjer at vi føler oss rimelig sikre på hva som kommer fra forsvarssjefen. Men vi tror ikke siste ordet er sagt, og regner med at regjering og storting sørger for at Bodø får beholde kampflyene.

Siste ord ikke sagt

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen, (H), Nordland.

Ivar Kristiansen, Høyre

Foto: Knut Falch / Scanpix

Det har vært knytta stor spenning til hvor de nye kampflyene skal ha sin base. lenge trodde mange på ei delt løsning mellom Bodø og Ørlandet, men alt tyder nå på at forsvarsjefen vil samle kampflyene på Ørlandet i Sør-Trøndelag.

Nå skal regjeringa behandle saka, før Stortinget våren 2012 avgjør hvor de 52 nye F-35 jagerflyene skal holde til. Og de som ikke vil at alle jagerflyene skal flyttes ut av landsdelen, må komme på banen nå, mener sentrale politikere.

– Det er helt avgjørende at alle som vil være med å bestemme kommer på banen nå. Jeg kan aldri se for meg at Stortinget vil flytte hele kampflyflåten ut av Nord-Norge, sier Ivar Kristiansen fra Høyre.

Ikke jobb til ektefellene

Forsvarsansatt Magnus Brynhildsen har liten tror på at Ørland kommune med sine 5000 innbyggere vil greie å være på tilbudssida. Han tror ikke at en kommune med 5000 innbyggere har kapasitet til å ta imot 800 forsvarsansatte fra Bodø med familier.

– Vi befal får jobb på Ørlandet dersom kampflyene samles der. Men hva med jobb til 800 ektefeller, hva har Ørlandet å tilby dem? Jeg tror heller ikke en så liten kommune har et godt nok helsevesen og skoletilbud til så mange nye familier, sier Brynhildsen.

Forsvarssjef General Harald Sunde

FAGLIG RÅD KOMMER I DAG Forsvarssjef General Harald Sunde har allerede informert ansatte og offiserer i Bodø om arbeidet med rapporten om forsvarets framtid.

Foto: Torbjørn Kjosvold
Har alt i Bodø

Noen oppbyggingsfase på Ørlandet har Bryndhildsen og hans familie ikke lyst å være med på.

– Det blir en altfor stor økning i folketallet for Ørland. Vi hus, hytte og alt i Bodø, og har ikke tenkt å være med å bygge opp Ørlandet. Nå er det store muligheter her i nordområdene med olje- og gassutvinning, også skal Luftforsvaret raderes bort. Det blir helt feil, mener Brynhildsen.

Hvordan utsikter har du til å finne annen jobb?

– For å si det sånn, jeg jobber heller i en kasse på butikken enn å flytte nedover dit. Ei eventuell nedlegging i Bodø ligger jo også ti år fram i tid, så vi har god tid på oss. Men som sagt, dattera mi på seks år skal slippe å bekymre seg. Vi blir her i Bodø, uansett, sier Magnus Brynhildsen.