I dag starter eventyret for to tøffe helgelendinger. Da forlater de Norge og setter kursen mot Antarktis.
Målet er å gå til Sydpolen i Roald Amundsens skispor. Hvis alt går etter planen planter de flagget på polpunktet på dagen 100 år etter Amundsen. Og når man skal gå på langtur, kan man trenge litt hjelp fra andre familiemedlemmer.
Halvar på to bidrar i treninga til pappa sin sydpolferd på sin måte, men han har ikke tålmodighet til en hel ekspedisjon.
– Han holder i en halv time. Da må jeg hjem med han, før jeg drar ut igjen alene, sier Ottar Haldorsen.
Hardtrening før turen
Ottar Haldorsen og Jacob Palmer Meland trenger all trening de kan få med bildekk på slep. Tilsammen 170 mil på ski i Antarktis ligger foran de to helgelendingene. Meland tror de er klare for den utfordringen som ligger foran dem.
– Vi har forberedt oss godt, så jeg tror vi har kontroll på det meste!
Kontroll på maten
I Antarktis er temperaturer på 50 minusgrader normalt. Da et det viktig å ha kontroll, også på maten.
– Vi skal dra rundt på maten i 70 dager, så da er det om å gjøre å plukke ut det som gir mest energi i forhold til vekt, sier Haldorsen.
Resultatet kan være et måltid bestående av Honni-korn, fløte, matolje og havregryn.
– Det er en litt annen kost enn det jeg er vant med hjemme, sier Meland.
To vanlige menn
De to helgelendingene er ikke proffe polfarere. Begge er i full jobb og bruker flere års ferier til ekspedisjonen. De mener likevel det er god grunn til å markere at det er hundre år siden Roald Amundsen nådde sydpolen.
– Det satt virkelig preg på Norge som nasjon. Rett etter unionsoppløsninga gjorde vi en bragd som ble lagt merke til i hele verden, sier Meland.
Pol-kø
De får selskap av minst ti andre norske ekspedisjona som vil feire 100års jubileet på sydpolen, men fryker ikke kø.
– Antarktis er jo 42 ganger så stort som Norge. Så vi får vel et helt Norge for oss selv, tror Meland.