Hopp til innhold

Landets største hubro-koloni slipper vindmøller

NVE avslo i dag Nordnorsk vindkrafts søknad om å bygge 75 gigant-vindturbiner i Norges største hubro-koloni. – En seier for miljøet, jubler motstanderne på Sleneset i Lurøy.

Hubro

MYE HUBRO: Solværøyene i Lurøy kommune i Nordland har i dag Europas tettest kjente forekomst av hubro.

Foto: NRK

– Dette er den beste nyheten jeg har fått på mange år. Det er den rette avgjørelsen, jubler May Lene Meyer i motvind.org.

75 gigantiske vindturbiner

Organisasjonen med sju aktive frivillige vindmøllemotstandere har lagt ned mye arbeid i kampen mot 75 gigantiske vindturbiner fordelt på 54 øyer og holmer i området. I tillegg skulle det bygge kilometervis med veifyllinger mellom holmene.

– Vi har jobbet mye med dokumentasjon, argumentasjon i forhold til Miljøverndepartemenetet, direktoratet og media. Nå ser vi at arbeidet har ført fram. Det er mer enn nok lønn for alt strevet. Dette er en stor seier. For framtidige konsesjonssøknader vet vi at motstand fører fram, sier hun.

Landet største hubro-koloni

Ingen steder i landet hekker så mange hubropar som på Sleneset i Lurøy – akkurat der hvor det var planlagt vindmøller. Men i dag sa NVE nei til bygging av Sleneset vindkraftverk i Lurøy kommune i Nordland. NVE har lagt avgjørende vekt på høye samfunnsøkonomiske kostnader og store inngrep forbundet med nødvendige infrastrukturtiltak.

Nå fortsetter organisasjonen kampen for varig varn av området.

– Ja, vi har søkt om nasjonalparkstatus. Vi håper dette kan være et skritt på veien, sier May Lene Meyer.

Søkte i 2005

Nord-Norsk Vindkraft AS søkte i 2005 om konsesjon til å bygge og drive Sleneset vindkraftverk. Det omsøkte vindkraftverket ville ha bestått av inntil 75 turbiner men en total installert effekt på inntil 225 MW. Vindkraftverket var omsøkt på Sleneset som er en del av øygruppen Solvær.

I konsesjonsbehandlingen har NVE lagt avgjørende vekt på samfunnsøkonomiske forhold. Området hvor Sleneset vindkraftverk var planlagt består av mange øyer og holmer. Bygging av et vindkraftverk her ville kreve store infrastrukturtiltak for å sikre tilgang til hele planområdet, og dersom prosjektet skulle realiseres måtte det bygges vei på fyllinger over 40 sund. I tillegg ville det måtte bygges flere broer. Et vindkraftverk på Sleneset ville også kreve bygging av en særlig kostbar nettilknytning, skriver NVE.

– En trist dag

Nord-Norsk vindkraft skriver i ei pressemelding at det er en trist dag for selskapet og Helgeland og Nordland.

– Våre nordnorske eiere har ventet tålmodig på en beslutning fra NVE siden 2005, og har like lenge hatt intensjoner om å utvikle og jobbe med vindkraftverk på Helgeland - vi er naturligvis skuffet over et avslag fra NVE, sier sier daglig leder Ronald Hardersen.

Sleneset vindkraftverk skulle koste anslagsvis 2,7 milliarder kroner å sette opp.

Hubroen viktig

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Naturfotograf Arne Nævra uttalte at han skulle lenke seg fast dersom NVE ga klarsignal til å bygge vindmøller i hubroparadiset på Sleneset i Lurøy. I dag ble det klart at han slipper. NVE konstaterer at Direktoratet for naturforvaltning og Fylkesmannen i Nordland anbefaler at det ikke gis konsesjon til vindkraftverket på grunn av områdets internasjonale betydning som leveområde for hubro.

Hubro – med det latinske navnet Bubo Bubo – er Norges største ugle, og står oppført som sterkt truet på rødlista over truede og sårbare arter. Bestanden antas å omfatte mellom 356 og 607 par, hovedsakelig langs kysten fra Vest-Agder til Helgeland. Tidligere var hubro en vanlig hekkefugl i hele Norge nordover til Troms.

Lurer du på hvordan hubroen ser ut? Få svaret i videoen her:

Video Hubro

Hubro