Hopp til innhold

Forsyner seg fra sauebeitene

Om det ikke var nok at både Jerven, Bjørnen og Gaupa er glad i fårekjøtt, så viser en ny undersøkelse at også reven forsyner seg fra sauebeitene.

Sau på beite
Foto: Arne Gan / NRK

Ifølge forsker Ronald Bjøru i Bioforsk Tjøtta blir en overraskende stor andel av lam i Rødøy og Meløy spist av rev.

Revejakt

Nå vil sauebøndene ha i gang organisert revejakt.

- Det er ikke bare på forsommeren og våren at reven tar lam, men også fram til langt ut på sommeren, sier Ronald Bjøru i Bioforsk.

I kommunene Rødøy og Meløy har bøndene hatt store tap av sau uten at dødsårsaken er funnet. Det er derfor Bioforsk Tjøtta nå gjennomfører en tapsundersøkelse for å kartlegge dødsåsakene.

Så langt er 300 lam fra flere sauebesetninger merket med radiosendere.

Senderne aktiveres hvis lammet blir liggende i ro et par timer. Dermed kan man finne fram til kadavrene før de er helt oppspist og kartlegge hvilke rovdyr som har angrepet, forteller Bjøru.

Ulldotter

- Et lam ligger ikke mange timer før odselsfugler, eller rovdyr har gjort rent bord. Det blir fort bare ulldotter igjen, og da er det veldig vanskelig å fastsette dødsårsaken, sier Bjøru.

Av 32 døde lam er ni av dem drept av rev.

Sauebøndene i Rødøy og Meløy er overrasket over at reven spiser så mange lam og at den fortsatt angriper så sent på sommeren.

Det største lammet reven har tatt i år var 25 kilo. Til sauebonde og sankelagsleder, Grete Andersens store forbauselse.

- Vi er kjempeoverrasket. Dette er sterke og raske dyr, det vet alle som har holdt et lam på 25 kilo i armene sine. Ingenting tydet på at det noe feilet lammene heller. Det viser seg at noen rever i området har spesialisert seg på revejakt, sier Andersen.

Skuddpremie

Og nå ønsker Andersen og de andre sauebøndene i sankelaget at noen vil dra på revejakt. De har begrensede og små skuddpremier til de som skyter rev - og derfor har de sende et brev til kommunene Rødøy og Meløy hvor de ber kommunene innføre skuddpremie på reven:

- Det tar mye tid, derfor vil vi at jegerne skal få betalt for arbeidet, sier Andersen.

Meløy kommune har svart på brevet og sier at de vil behandle saken og om det blir skuddpremie på rev blir avgjort tidligst i september.