Hopp til innhold

– Nesten fristet til å ta på isbjørnen

Her kan du se Berthold Hinrichs filme isbjørn fra ti meters hold på Svalbard. – Noen mener sikkert at jeg ikke er forsiktig nok, sier han.

I slutten av august var Hinrichs på seiltur på Svalbard for sjuende år på rad. Med isbjørnangrepet tidligere sommer, som endte med dødelig utfall, friskt i minne, valgte han likevel å oppsøke bjørnene.

– Jeg hadde det jo litt i bakhodet, men jeg elsker disse karene. Man er nesten litt fristet til å ta litt på dem, sier han.

Berthold Hinrichs

Berthold Hinrichs seiler til Svalbard hver sommer for å komme nærmere sin store lidenskap, isbjørnen.

Foto: Håvard Karlsen / NRK
Skremmende nær

Bodøværingen er åpenbart en stor isbjørnentusiast. Han pleier å være på Svalbard to uker hver sommer for å komme nært isbjørnene.

I år var intet unntak, og i områdene rundt den ubebodde Egdeøya støtte han på bamsene flere dager på rad. Nærmest var han på Andretangen da en bjørn kom ubehagelig nær.

– På Andretangen var det masse hvalross og tre isbjørn. Mens jeg filmet hvalrossene kom en av bjørnene på besøk og var til slutt så nær at jeg valgte å skremme han vekk.

Hinrichs greide å skremme bjørnen bort ved å vifte med en stokk.

– Det var en flott opplevelse å være så nærme bjørnen at jeg fikk øyekontakt.

Ved et annet tilfelle gikk Hinrichs over i kajakk for å filme bamsene. Våghalsen var bare 20-30 meter unna isbjørnene da en av dem la på svøm.

– Jeg var litt usikker på hvor fort de svømmer og hvor langt de dykker. Da fikk jeg virkelig fart på meg. I kajakken føler man seg utrygg.

Føler på stemninga

– Jeg har en veldig god følelse når jeg har dem rundt meg. Hvis jeg ikke hadde hatt det ville jeg ikke gått så nært. Jeg må føle litt på hvilken stemning de er i.

Han understreker at isbjørnene har veldig stor respekt for mennesker og at de kun angriper når de er veldig desperate.

– Isbjørnene har ikke noe REMA 1000 eller Coop i nærheten og må skaffe seg mat selv. De kan angripe hva som helst dersom de ikke har spist på flere måneder, sier Hinrichs.

– Forsiktig nok

På tross av at han utsetter seg selv for en viss risiko når han oppsøker bjørnen, mener Hinrichs at han tar forholdsregler som er gode nok.

– Noe mener sikkert at jeg ikke er forsiktig nok, men jeg synes jo det. Jeg går ikke nær dersom bjørnene ikke ser helt gode ut.

Hinrichs har så langt vært forskånet for virkelig skumle opplevelser med bjørnen, og er ikke fremmed for å dra tilbake til neste år.

– Jeg kjenner sug allerede nå etter å dra tilbake, så vi får se, ler han.