Hopp til innhold

Nå kommer boken om jubelferden

Er du klar for mer jubel, folkefest og flotte bilder fra verdens vakreste sjøreise? Nå kommer «Hurtigruten minutt for minutt i bokform».

– Det skjedde fort. Jeg satt i et redigeringsrom på jobben i NRK Nordland sammen med fotograf Kåre Riibe Ramskjell og redigerte på et Norge Rundt-innslag. Da ringte en av redaktørene i Pax forlag og fortalte at de skulle gi ut den autoriserte boken om «Hurtigruten minutt for minutt».

«Vi må ha en tekst til boka, kan du tenke å skrive den», var spørsmålet jeg fikk.

– Ja, sa jeg. Ubetinget. Du får ikke mange slike sjanser, sannsynligvis bare en.

– Men du har dårlig tid på deg, sa redaktøren, vi må ha teksten innen 4. september. Og dette skjedde for bare noen få uker siden. Dessuten hadde jeg full jobb ved siden av. Det har vært noen hektiske døgn, forteller Bjørn Tore Pedersen.

Måtte se hele reise på nytt

Teksten i boka er basert på selve reisen, den eventyrlige hurtigruteferden med MS «Nordnorge» fra Bergen til Kirkenes på NRK2 16. til 22. juni i sommer. Som ble sett av flere millioner tv-seere. Og som folk langs hele kysten mellom Bergen og Kirkenes fikk med seg live fra land og i båter som fulgte MS «Nordnorge».

For å komme i det rette moduset, og for å kunne fange opp situasjoner og hendelser som ble viktig å ha med i boka måtte Bjørn Tore Pedersen se programmet i sin helhet, fem og et halvt døgn.

Roser skolekorpset fra Tolga

– Det har vært en fantastisk jobb. Spennende, artig, givende. Og det har slått meg gang på gang hvor mye Hurtigruten betyr for oss som bor langs kysten. Men også for folk i de indre dalstrøk og østlandske bygder. Et av de sterkeste øyeblikkene var da skolemusikkorpset fra Tolga i Norøsterdalen stilte opp på kaia i Trondheim og spilte for MS «Nordnorge», mens trønderne sviktet. Tenk deg, Tolga på Hedmarken, der Hurtigruta aldri går. Bare den episoden sier så mye, sier han.

– Hva har gjort sterkest inntrykk?

Bjørn Tore Pedersen

ARTIG JOBB: – Det har vært en fantastisk jobb. Spennende, artig, givende, sier NRK-journalist Bjørn Tore Pedersen om arbeidet med boka.

Foto: Ola Helness / NRK

– At så mange ville ta del i den store festen som dette ble. Noen hadde selvsagt lyst å komme på direktesendt tv, det gikk tydelig fram av bildene der folk smilte og vinket til kamera mens de snakket i mobiltelefonen med de der hjemme og fikk bekreftelse på at nå er du på tv. Dette er et slående eksempel på fjernsynsmediets enorme gjennomslagskraft.

«Vårres båt»

Hurtigrutebok, Hurtigruten, minutt for minutt

Bokomslaget.

Men det var ikke bare det, for her var det Hurtigruten det først og fremst handlet om.

– Vårres båt, som den gamle sjarkfisker Martin Enoksen fra Kjøllefjord sa det i sin tid. Eller som havnesjefen i Brønnøysund, Sølvi Helen Kristoffersen har sagt det så treffende, «Hurtigruten er ikke bare livsnerven som går langs kysten, den går gjennom alle oss som bor her».

Skrev fjernsynshistorie

Det gode været var selvfølgelig medvirkende til at dette ble en jubelferd og en folkefest som nasjonen Norge aldri har sett maken til.

– Jeg tror faktisk vi må tilbake til fredsdagene i 1945 for å finne noe lignende. Og det var ikke bare langs kysten at folk tok del i det som skjedde. Vi vet i ettertid at hele nasjonen Norge fulgte med. Og nordmenn i utlandet, for ikke å snakke om alle utlendingene ute i verden som fulgte sendingen via Internett.

Pedersen er kjempestolt og imponert av NRK-kollegene som klarte å gjennomføre sendingen.

– De skrev fjernsynshistorie i disse fem og et halvt døgnene. Det var en kjempebragd. Bare det å sende direkte fra Geirangerfjorden og Trollfjorden bød på store tekniske utfordringer fordi begge disse områdene ligger i en satelittskygge, og krevde at NRK stilte med egne team på land med mottaker- og sendeutstyr.

Finalen inn til Kirkenes kunne ikke bli bedre, mener han.

– Med levende bilder fra helikopter, og så plutselig dukker Kongeskipet «Norge» opp, der dronning Sonja står på akterdekket og vinker. Og så ringer statsministeren til kapteinen på MS «Nordnorge» og gratulerer med en fantastisk tur og sier at dette er norgesreklame på sitt aller beste. Det ble en triumfferd uten like.

Og så var det alle overraskelsene som skjedde underveis.

Borat og apekatt ved Hurtigruten

Borat er selvsagt med i den nye Hurtigrute-boka.

Foto: Angelica Kvernø

– Han som dukket opp på vannski i Raftsundet i Borat-badedrakt, han er selvsagt med i boka. De som fridde på direkten underveis, en servitør på MS «Lofoten» og en matros på MS «Vesterålen». Kaninmannen på Kjeungskjær fyr og Klovnemannen under ei innseilingslykt i Stamsund. Bare for å nevne noe. Høydepunktene kommer som perler på en snor, sier Bjørn Tore Pedersen.