Hopp til innhold

Hør Terra-ordfører få sparken på direktesendt radio på valgnatten

– Kjell Idar Juvik bør finne seg noe annet å gjøre. Hos oss får han ikke støtte, sa Sp-joker Inga Kvalbukt på direktesendt radio. Dermed kan Ap-ordføreren glemme gjenvalg.

Kjell Idar Juvik, ordfører i Hemnes

Kjell Idar Juvik, ordfører i Hemnes, fikk klar beskjed om at han kan glemme samarbeid med Senterpartiet.

Foto: Helge Aarrestad / NRK

Årets valg ble en stor nedtur for Arbeiderpartiet i Hemnes. En nedgang på 10,5 prosent fra forrige kommunevalg gjorde at Ap-ordfører Kjell Idar Juvik begynte å skjelve i buksene da resultatet ble klart.

Bare et samarbeidsvillig Senterparti kunne sørge for at han fikk beholde klubba i fire nye år.

– De sitter med jokeren og kan forhandle med dem de måtte ønske. Vi har i alle fall åpne dører for Senterpartiet, sa Juvik i NRK Nordlands valgsending på radio, bare noen minutter etter at han fikk presentert resultatet.

Sparken på direkten

Juvik har hatt en tøff periode som ordfører. Hemnes er en av fire nordlandskommuner i den velkjente Terra-saken fra 2007. Finansskandalen har trolig påvirket innbyggernes valg. Nå trolig også Senterpartiets vilje til samarbeid.

Inga Kvalbukt, nytt fylkesråd i Nordland

Senterpartiets Inga Kvalbukt.

Foto: Jan Johansen / Scanpix

Bare sekunder etter at Kjell Idar Juvik har åpnet alle dører for samarbeid og tror på gode forhandlinger, kommer Senterpartiets Inga Kvalbukt direkte inn i radiosendingen over telefon. Og hun er ikke nådig overfor Ap-ordføreren.

– Jeg tror Kjell Idar Juvik har veldt godt av å finne noe annet å gjøre nå. Jeg har selv prøvd andre ting etter en stund i politikken, og det er det jeg vil råde han til å gjøre nå, sa Kvalbukt på direkten.

Reagerte momentant

Dermed fikk Juvik svaret han fryktet på direktesendt radio. Ingen støtte fra Senterpartiet betyr slutten i ordførerstolen.

– Vi er selvfølgelig skuffet over at ikke vi fikk ordføreren, men nå kommer vi til å støtte Høyres kandidat, forklarte Senterpartiets Kvalbukt.

Juvik reagerte momentant på at ordførervalget ble avslørt på direkten.

– At de velger å spille ut kortet sitt på denne måten på radio og ikke vil vente til forhandlingene starter var litt overraskende. De svekker sin posisjon når de er så tydelige, sa Juvik.

Hør Kjell Idar Juvik få sparken på direkten i valgsendingen til NRK Nordland:

– Ikke overrasket

Likevel er han ikke særlig overrasket over selve valget til Senterpartiet.

– Dette var vel ikke overraskende. Senterpartiet har ikke samarbeidet med Arbeiderpartiet på lang tid, hvis de i det hele tatt har gjort det.

Hemnes hadde et bra frammøte i valglokalene sammenlignet med mange andre kommuner i landet. Hele 70,1 prosent av innbyggerne stemte under årets valg.

Høyre fosser frem med 4 ekstra representanter til kommunestyret og øker med 16,1 prosent. Når Senterpartiet nå vil støtte Høyre, betyr det at Kjell Petersen-Øverleir blir Høyre-ordfører i Hemnes.

Jobbsøking

Arbeiderpartiet ble det største partiet med 35,4 prosent, men fikk tre færre representanter i kommunestyret. Og nå mister de altså ordføreren.

– Vi får samle oss igjen og komme sterkt tilbake. Vi mener fortsatt at vi har de beste løsningene for kommunen vår. For min egen del blir det jobbsøking fremover, avsluttet Juvik, noen sekunder etter at han fikk sparken på direktesendt radio.

Sparker Terra-ordførerne

Det ser mørkt for flere av ordførerne i kommunene som var en del av Terra-saken.

Mens Terra-kommunene Narvik og Rana fikk nye ordførere allerede ved forrige valg, ble både Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik og Asgeir Almås i Hattfjelldal sittende. I går var innbyggerne nådeløse mot politikertoppene.

Etter at valgresultatet var klart i natt, ser det ut for at ordførerne både i Hattfjelldal og Hemnes må finne seg noe annet å gjøre.