Hopp til innhold

Denne karen kan bli historisk

Kai Henriksen kan bli første Høyreordfører i det rød-grønne Rana. Han har allerede begynt å tørrtrene på å bære ordførerkjedet.

Kai Henriksen

KAI HENRIKSEN: Denne mannen kan rokke ved det rød-grønne styresettet i Rana.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Jeg har tørrtrent med et kjede jeg har hengt forskjellige ting på.

– Nå er jeg gått over til traktorkjetting, forklarer Henriksen, som ikke er redd for å pådra seg nakkeskader før valget.

Går mot regimeskifte

Mo i Rana har hatt et nesten 50 år langt sammenhengende rød-grønt styre. Nå viser ei meningsmåling Infact har gjort for NRK Nordland, at det går mot et regimeskifte i fylkets nest største kommune.

Meningsmålingen gir en borgelig koalisjon flertall i kommunestyret, med Høyre i sterk vekst.

– Vi har jobbet lenge for et regimeskifte i Rana. Dette er den tredje målingen som gir oss over 20 prosents oppslutning, sier ordførerkandidat for Høyre, Kai Henriksen.

Dette er resultatene:

I meningsmålingen får Ap og Sv kun 16 mandater i kommunestyret. Den borgelige konstellasjonen med Høyre, FrP, Venstre, Krf og Senterpartiet ville ha fått 19 mandater og flertall om denne målingen gjenspeiler valgresultatet.

Valgbarometer 4 september 2100, Rana

Parti

4.9.2011


Valgresultat 2007

Endring fra

valget 2007

Mandater nå

Mandater sittende

Endring

 



 

 

kommunestyre

 

Arbeiderp

31.0%

29.2 %

1.8 %

12

11

1

FrP

14.3%

18.8 %

-4.5 %

5

7

-2

Høyre

21.9%

8.1 %

13.8 %

8

3

5

Kristelig Folkeparti

2.9%

2.1 %

0.8 %

1

1

0

Venstre

3.5%

3.2 %

0.3 %

1

1

0

SV

10.5%

20.8 %

-10.3 %

4

7

-3

Senterpartiet

7.0%

4.8 %

2.2 %

3

2

1

Rødt

5.8%

2.4 %

3.4 %

2

1

1

Miljøliste Rana

2.6%

10.6 %

-8.0 %

1

4

-3

Andre

.3%

0.0 %

0.3 %

0

0

0

Total

100.0 %

100.0 %

 

37

37

 

Ekspander/minimer faktaboks

Henriksen mener Sv og Arbeiderpartiet i så fall har seg selv å takke om de mister styringen i kommunen, noe de har hatt sammenhengende siden 1964.

- Jeg tror Ap og Sv har kommet uheldig ut både i skolestruktur-saken i Rana og saken om bompenger.

I tillegg har det vært et dårlig samarbeidsklima i kommunestyret den siste perioden, og det må ordføreren og de som styrer i dag selv ta ansvar for, mener Henriksen.

Sp sitter med nøkkelen

Johan Petter Røssvoll, Fylkesleder Senterpartiet Nordland

NØKKELPERSON: Johan Petter Røssvoll i Sp.

Foto: Senterpartiet

Trolig er det Senterpartiet og listetopp Johan Petter Røssvoll som sitter med nøkkelen i Rana. Et parti som nylig brøt ut av samarbeidet med Arbeiderpartiet etter rådmannsaken tidligere i år. Røssvoll sier til NRK.no at alle broer med Ap og Sv virket brent.

– Det frister ikke akkurat med bakgrunn i det som har skjedd å samarbeide med Ap og Sv, sier Røssvoll.

Sånn som situasjonen fortoner seg nå er det svært lite sannsynelig at vi vil kunne samarbeide med disse partiene, sier Røssvoll i Senterpartiet.

SV sliter mest

Dermed må Ap og SV i Rana gjøre gode valg, om de skal få beholde makta i kommunen. Mens Arbeiderpartiet ser ut til å holde stand, er det spesielt SV som sliter tungt i Rana. Siden 2007 er partiet halvert i Rana, og får i denne målingen kun 10, 5 prosents oppslutning.

– Vi har ikke gitt opp. Denne målingen er faktisk bedre enn andre målinger vi har fått nylig. Vi er åpne for å samarbeide med Senterpartiet etter valget for å få beholde makta, sier Hilde Rønningsen, som er listetopp for SV.

– Senterpartiet sier det er lite sannsynlig med bakgrunn i bråket den siste perioden?

– Vi har ingen problemer med å samarbeide med Senterpartiet. De har samme syn som oss i mange saker, og det er ålreite folk i Senterpartiet i Rana, forklarer Rønningsen, som avviser at de har vært med på å skape et dårlig samarbeidsklima i Rana.

Tørrtrener på kjedebæring

En ting er sikkert: Om Kai Henriksen blir historiens første Høyre-ordfører i Rana, har han i alle fall tenkt å stille godt forberedt til å overta ordførerkjedet.

- Jeg har tørrtrent med et kjede jeg har hengt forskjellige ting på. Nå er jeg gått over til traktorkjetting, forklarer Henriksen som ikke er redd for å pådra seg nakkeskader før valget.

– Det nettopp det jeg prøver å unngå med å trene på forhånd, avslutter han som trolig blir Ranas neste ordfører, om Senterpartiet vil.