Hopp til innhold

– Plutselig står det fem personer rundt meg. En av dem holder ei sprøyte

Britt (43) har opplevd å bli tvangsinnlagt fire ganger. – Det bryter ned selvtilliten din, sier hun, og krever at helsevesenet reduserer tvangsbruken.

Skjermingsrom på Nordland psykiatriske sykehus

Skjermingsrom på Nordland psykiatriske sykehus.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Den 43 år gamle kvinna glemmer aldri den traumatiske opplevelsen i møte med helsevesenet. Hun ble hentet med politibil og tvangsinnlagt på skjermet avdeling.

– Jeg ble plassert innestengt på et rom, helt alene. Plutselig står det fem personer rundt meg, og en av dem holder ei sprøyte. De tar tak i meg, presser meg ned på gulvet og tvangsmedisinerer meg. Etter at sprøyta er satt forlot de meg der – helt alene, forteller Britt(43).

– Folk blir redde

Hun har en bipolar lidelse, og har opplevd å bli tvangsinnlagt fire ganger på det psykiatriske sykehus. I dag er hun aktiv i interesseorganisasjonen «We shall overcome», som jobber mot bruk av tvang i psykiatrien.

– Tvang er veldig nedverdigende. Det bryter ned selvbildet ditt, sier hun til NRK.no.

Hun mener tvang brukes altfor ofte.

– Man trenger ikke være farlig for seg selv eller andre for å bli utsatt for tvang. Det er nok at man har en oppførsel som folk rundt en ikke forstår eller blir redd for.

Hentet i politibil

Flere omtalte saker har den siste tiden endt med psykiatrisk behandling for drapsmannen.

Bruk av tvang i psykiatrien er tre ganger høyere i Tromsø enn i Bodø. Det viser ny studie fra Helse Nord.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Hun snakker gjerne i media om sine egne opplevelser, selv om det er vanskelig. Første gangen hun ble tvangsinnlagt ble hun hentet hjemme i politibil og kjørt til Legevakta.

– Det er en forferdelig skremmende opplevelse. Du klarer ikke å forklare hvordan du tenker og har det, og derfor blir du kjørt til akuttpost.

Og aller verst er det med tvangsmedisinering.

– Mange opplever det som det verste overgrepet. I verste fall kan tvang føre til at en person som blir utsatt for tvang gir opp livet sitt.

En av fire utsettes for tvang

jan norum

Fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Mer enn hver fjerde pasient som er innlagt på psykiatrisk sykehus i landsdelen utsettes for en eller annen form for tvang – og verst er det i Tromsø.

– På alle områdene som tvangsinnleggelser, tvangsmedisinering, skjerming og tvangsmidler som reimer brukte Tromsø tvangsmidlene tre til fem ganger oftere enn i Bodø, opplyser fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.

Nå vil helseforetaket lage en handlingsplan for å få ned bruken av tvang og finne ut hvorfor tvang brukes mye mer i Troms og Finnmark.

Britt Joramo er glad at Helse Nord nå tar tak i problemet:

– Mange har samme opplevelsene som meg. Derfor må tvang bare brukes når det er helt nødvendig.

Bruker tid istedenfor tvang

Britt har hatt sine negative opplevelser på akuttavdeling i hjembyen. Men siste gang hun var innlagt der opplevde hun oppholdet som mye mer positivt.

– Det viktigste er at helsepersonell bruker tid i stedet for tvang. De tok seg tid til bygge tillit. Samtaler er den beste løsninga for psykiatriske pasienter, mener hun.

Et lovverk som betyr strengere krav ved bruk av tvang er nå ute til høring.