Hopp til innhold

FrP håper på ordførerboom i Nordland

Sjekk hvor de kan komme.

Ordfører i hadsel, Kjell Børge Freiberg

Kjell Børge Freiberg i Hadsel er i dag den eneste FrP-ordføreren i Nordland. Etter valget den 12. september håper han på flere.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Kjell Børge Freiberg i Hadsel er i dag den eneste FrP-ordføreren i Nordland. Etter valget den 12. september håper han på flere.

– Det er jo litt stusslig å møte på ordførersamling i Fremskrittspartiet i Nordland slik det er nå, sier Freiberg som møtte NRK.no på Stokmarknes forrige uke.

I 2007 fikk Fremskrittspartiet kun 17 prosent av stemmene i Hadsel, men Freiberg kom til ordførermakta først og fremst på grunn av splittelser internt i Arbeiderpartiet. I dag samarbeider FrP med Hadsel Fellesliste, som er ei utbryterliste fra Ap.

Sliter med eiendomsskatt

– Det er ikke bra for noen i kommunen at enkelte ikke klarer å samarbeide. Ettersom vi ikke har flertall er det også slik at vi ikke kan styre slik vi i FrP ønsker.

Freiberg har blant annet ikke klart å fjerne eiendomsskatten i kommunen i løpet av fire år i ordførerstolen – paradoksalt nok er eiendomsskatten faktisk økt under hans ledelse. Likevel er han stolt over det han har fått utrettet.

– Det er mye som har skjedd i kommunen. Det viktigste er selvsagt utbyggingen av nytt sykehus, selv om ikke jeg alene skal ta æren for det. Vi har også fått vedtatt bygging av ny skole og rehabilitering av bassenget på Melbu, rehabilitering av skolen på Stokmarknes samt styrking av eldreomsorgen.

– Men hva med eiendomsskatten?

– Eiendomsskatt har vi – foreløpig, men hadde vi hatt flertall i kommunestyret hadde vi hatt en lavere sats på eiendomsskatten. Det mener jeg er etterprøvbart. Vi går til valg på å få fjernet eiendomsskatten, forklarer Freiberg.

En gjennomgang NRK har gjort viser at FrP har muligheter for ordførermakt i 7–8 kommuner i Nordland, selv om partiet går tilbake på de siste meningsmålingene.

Lødingen

Størst sjanse har partiet i Lødingen, Fauske og Narvik. I tillegg til Rødøy og Lurøy der partiet stiller liste for første gang. Også på Sortland, Saltdal og Bodø kan FrP få ordføreren, gitt at partiet blir størst i en borgerlig konstellasjon. I Bodø har også FrP sentralt gått inn med store midler for å få vippet Arbeiderpartiet ned fra tronen.

– Ser man på valget for fire år siden har vi nå størst sjanse i Narvik, Fauske og Bodø, mener fylkesleder Kenneth Svendsen i Nordland FrP.

Kenneth Svendsen
Foto: Einar Breivik / NRK

Nåværende stortingsrepresentant Svendsen stiller som partiets ordførerkandidat i Fauske kommune. Der har FrP i dag flertall sammen med Høyre, og kan få ordføreren om partiet blir størst etter valget.

– Det er vanskelig å si hvordan utslagene lokalt blir. Vi håper på et godt valg og ordførerposisjon i fire-fem kommuner, sier Svendsen til NRK.no

Tirsdag den 13. september blir det klart om Fremskrittspartiet får flere ordførere, i et fylke som tradisjonelt sett har vært dominert av Arbeiderpartiet.