Hopp til innhold

– Villaksen er ikke truet!

Naturlige svingninger i havet har ført til at vi har hatt lite villaks de siste årene, mener Jens Christian Holst i Havforskningsinstituttet.

– Villaksen er ikke truet!

Det vil bli mer villaks i norske elver de kommende årene, skal vi tro seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Jens Christian Holst.

Foto: Colourbox.com

Det har nærmest blitt en vedtatt sannhet at villaksbestanden i Norge og Europa er truet. I 2010 nådde bestanden et historisk lavmål, og flere forskere mente villaksen var i ferd med å dø ut.

Men ikke alle er enige om at det er slik.

– Villaksen er ikke truet i det hele tatt, sier Jens Christian Holst, seniorrådgiver ved Havforskningsinstituttet.

Mattilgang avgjørende

Han mener det lave nivået av villaks skyldes naturlige svingninger i havet.

– Svingninger i blant annet temperaturer gjør at vi har mye mat i noen perioder og mindre mat i noen perioder. Så det er havets underliggende økologi som styrer butikken, sier han.

Selv om laksebestanden nådde et historisk lavmål i 2010, går laksen bedre tider i møte, spår seniorforskeren.

– Vi ser nå at vi er på vei inn i en ny fase der vi ser en styrking av villaksbestanden.

Oppdrett har fått skylda

Det er oppdrettsnæringa og lakselusen som ofte får skylda når det ropes varsko for et lavt antall villaks. Men de har ikke skyld i det lave antallet villaks, mener Holst.

– Det lave nivået vi har sett de siste årene er en naturlig svingning like mye som det høye nivået vi så på 70-tallet. Og svingningene i mattilgangen for laksen er nærmest avgjørende her, mener han

– Det lave nivået vi har sett de siste årene er en naturlig svingning like mye som det høye nivået vi så på 70-tallet. Så villaksen er ikke truet. Dette er en diskusjon vi kan ta når som helst med hvem som helst, sier Jens Christian Holst.