Hopp til innhold

Frykter laksedød i Korgen

– Det er ikke nok vann i elvene, så lakseynglen tørker ut, sier Per Eivind Oldnes fra Røssåga elveierlag. Se video.

Video Laksedød i Korgen

Lokalbefolkningen i Korgen frykter lakseyngelen i elva Røssåga står i fare for å dø. Årsaken er ekstremt lav vannføring i elva nå i sommer. Og det er Statskraft sitt kraftverk som får skylden.

– Når det ikke er mer vann der larvene er, så tørkes de ut. Skal lakseynglen ha mulighet til å vokse må de ha nok vann, sier Per Eivind Oldernes fra Røssåga elveierlag.

Før tok Statskraft hensyn til fiskerne og lot det aldri renne mindre enn 30 kubikkmeter vann pr sekund. Når det blir fjære i Røsselva nå, blir lakseynglen liggende i fjæresteinene.

– Det er veldig variabelt med vann i elvene, sier Per Eivind Oldernes.

Forbannet kommune

I Hemnes kommune er kultursjefen Ketil Tverrå også kritisk til Statskraft og mener de enkelt kunne løst problemet for lakseyngelen.

– Jeg kjenner jeg blir forbannet, fordi vannstanden er noe de lett kunne regulert hvis de hadde lyst. Men når du spør de Statskraft lokalt, så sier de kun at de er styrt av myndighetene lengre opp i systemet.

Til vurdering

Bjørnar Olsen; pressekontakt Statkraft

Informasjonssjef i Statskraft sier de vil øke vannstanden hvis myndighetene gir med klarsignal.

Foto: Statkraft

I Statskraft sier de saken er til behandling, men at det kan komme til å skje en endring i kubikkmeter vann.

– Myndighetene, altså NVE, har villkårene for Røssåga kraftannlegget til revisjon og vurderer å øke minste vassføringen. Hvis avgjørelsen blir å øke minstemengden på vann, så vil vi selfølgelig gjøre det, sier Bjørnar Olsen, informasjonssjef i Statskraft.