Hopp til innhold

Vil redde REC

Flere politikere vil slåss for å bevare solcellekonsernet REC. – Det er viktig at vi ikke mister kompetansen som allerede er i Nordland, sier Sonja Steen (Ap).

REC Glomfjord

HALVERER PRODUKSJONEN: 200 personer må permitteres her ved REC i Glomfjord.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Sonja Alice Steen, Nordland Arbeiderparti

VIL KJEMPE FOR REC: Sonja Steen, fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Nordland.

Foto: Arbeiderpartiet

– Det er veldig trasig det som skjer, med tanke på de som blir uten jobb og deres familier, sier Sonja Steen, fylkesordførerkandidat for Ap.

Mandag kom beskjeden om at Solcelleprodusenten REC stenger produksjonen i Glomfjord, i tillegg til Narvik og Herøya i Telemark, og i alt 700 ansatte er permittert.

Sonja Steen lurer på hva som kan gjøres for å ta vare på den kompetansen som er i Narvik og Glomfjord. – Kan vi kanskje få på plass annen industri, og kan man ha en framtid for solcelleindustrien i Nordland, tenker Steen høyt.

Arbeider, REC Glomfjord

PUSSER OG GNIKKER: Det var ganske stille inne på RECs lokaler i Glomfjord mandag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen
Ønsker å finne løsninger sammen

For Steen er det viktig at Nordland Fylkekommune kommer i en dialog med både REC og annen type industri, og de berørte kommunene, for å se på hva som er mulig å gjøre.

Fylkeskommunen kan ifølge Steen bidra med alt fra omstillingspenger til utviklingmidler.

Vil at staten overtar REC

Geir-Ketil Hansen

VIL AT STATEN OVERTAR: Geir-Ketil Hansen fra SV.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Stortingsrepresentant for SV, Geir-Ketil Hansen, har foreslått at staten overtar REC, for å ikke miste kompetanse ut av landet.

Han mener det vil bli stort behov for fornybar energi som solceller i framtida.

– Det er en industri vi har i Norge, som representerer en viktig kompetanse som det er av nasjonal interesse å bevare, sier Hansen til NRK.

– Jeg tenker strategisk, og slik må en aktiv næringspolitikk være.

Svein Flåtten

SKEPTISK TIL OPPKJØP: Svein Flåtten fra Høyre.

Foto: SIGURDSØN BJØRN / SCANPIX

Men næringspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten, er ikke så begeistret for oppkjøp.

– Det som er usikkert, er om vi klarer å konkurrere ved å produsere her hjemme, og det viser jo nå resultatene at det er veldig vanskelig.

Selv kineserne greier jo ikke å produsere med overskudd, og da blir det skremmende å høre at Ap og Sv vil kjøpe en virksomhet for skattebetalernes penger. Ingen vet om selskapet er på billigsalg nå, sier Flåtten.

- Men dagens usikkerhet trenger ikke å vare inn i framtida, innvender Geir Ketil Hansen. Vi er ganske sikre på at det kommer en oppsving i framtida.

SE VIDEO:

Video 06decd5f-9458-42a8-9211-0433c9adf8d7.png

REC permitterer

Solcelleindustrien nede for telling

Arbeiderpartiets Sonja Steen synes Geir-Ketil Hansen har et bra forslag: – Jeg tror ikke at man skal avvise noen løsninger på dette tidspunktet. Om staten skal overta, må i såfall saken løftes opp politisk og drøftes. Kanskje er det andre virkemidler som må til, sier Steen.

Solcelleindustrien har vært en stor aktør i industrifylket Nordland. Sonja Steen synes det urovekkende at den nå ligger nede for telling.

– Det er urovekkende også med tanke på at vi må bevare den kompetansen som vi har på dette området i Nordland. Det er alvorlig, men jeg kan ikke skjønne noe annet enn at solceller må ha en framtid i forhold til energi.

Skriver brev til Giske

Ordfører i Meløy, Arild Kjerpeseth, synes det er beklagelig for alle involverte, og også for kommunen, at 200 personer blir permittert.

Arild Kjerpeseth

SKRIVER BREV TIL GISKE: Arild Kjerpeseth er ordfører i Meløy.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

– Det viktigste nå, er at de som blir permittert blir tatt i mot på en god måte.

Kjerpeseth har også sendt en e-post til Trond Giske der han ber om et møte. – Det er jo en diskusjon om at staten skal gå inn på eiersiden, men hva næringsministeren konkret vil bidra med, kan ikke jeg si noe om.

I industriparken er det 4OO personer som jobber direkte i solindustrien. I tillegg er det 6-7 underleverandører som blir sterkt berørt av permitteringene i REC.

– REC er svært viktig for Meløy kommune, slår Kjerpeseth fast, og når produksjonen halveres, vil det også gå utover de andre bedriftene.

Frykter

REC har nå permittert 700 ansatte i to-tre måneder. Sonja Steen håper inderlig at produksjonen kommer på plass igjen.

– Jeg håper de kommer seg over denne kneika, og kommer seg videre.

Se video:

Video REC permitterer 190 ansatte

REC permitterer 190 ansatte