Hopp til innhold

Vikingskatter i Hamarøy

Unik vikinggrav på Hamarøy skjuler sjeldne skatter. Se i videoen hva arkeologene finner fra båtbegravelsen for tusen år siden.

Video Vikingefunn i Hamarøy

Vikingfunn i Hamarøy

Arkeologer graver nå fram unike gjenstander fra en vikinggrav på Hamarøy. I en ti meter lang trebåt, finner de tusen år gamle skatter som ble begravd sammen med en mannsperson på 900-tallet.

Gipset gryte

Med store øyne får beboerne på Skutvik oppleve utgravinga av en vikinggrav på nært hold. Og denne dagen har arkeologene funnet noe helt spesielt.

– Her har vi er et meget sjeldent funn fra vikingtiden. Det er en kjempestor jerngryte som er veldig godt bevart, sier arkeolog Johan Arntzen som er prosjekt leder på Tromsø museum.

Arkeologen banker med graveredskapet på gryten for teste tykkelsen.

– Den er sikkert en centimeter tykk. Vi skal nå prøve å gipse den , så vi får tatt den ut, fortsetter Arntzen.

Vikinggrav

Vikinggryta må gipses for å få tatt den ut.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Turløyper mellom gravene

Etter over 1000 år i jorda, skal gryta snart opp. Den er et av mange funn fra gravhaugen på Hamarøy, som har vært kjent lenge. Først nå blir den fullstendig utgravd i regi av Tromsø museum.

– Jeg har jo bodd her like ved i mange år og da har vi jo vært å laget turløyper rett mellom vikinggravene. Så det er jo utrolig artig at de endelig har begynt å grave, mener Cathrine Amundsen.

Unikt i Norge

Vikingutgraving

Vingkingutgravingene gir unike funn i norsk sammenheng.

Foto: Mona Gingstad / NRK

I grava ligger restene etter en 10 meter lang trebåt. Her finnes et skjelett fra en mann mellom 40 og 60 år som har fått med seg anker, sølvperler og trolig en hest. Den unike gravhaugen lærer arkeologene om begravelsesritualene.

– Først og fremst unikt i norsk sammenheng på grunn av palisadeverket som vi har funnet rundt gravhaugen. Sannsynligvis har dette markert haugen i landskapet og har vært del av et komplekst rituale som vi ikke har vist så my om før, ifølge Johan Arntzen.

– Se på det her. Vi har gravd ut en båt. Det er noe vi gjør bare hvert 30. eller 40. år i Nord-Norge. Det er helt fantastisk, sier arkeolog Bjørn Ramberg.

Er gryta hel?

Og så skal de se hvordan gryta har klart seg siden 900-tallet.

– Den er vanvittig solid. For det første er uvanlig at vi finner en gryte. For det andre er det veldig uvanlig at den er hel, konstaterer Johan Artzen.