Hopp til innhold

11 beboere evakuert, politiet frykter brannstifter går løs

Fire ganger måtte brannvesenet rykke ut og slokke branner i Narvik i natt. Politiet mistenker at samtlige branner er påsatt, og jakter nå en brannstifter. – Skikkelig ekkelt, sier beboer Ingrid Samuelsen, som ble evakuert.

En av de 11 personene ble sendt til sykehus, men ingen ble alvorlig skadd.

Kulturhuset i Narvik er blant de bygningene som nå er totalskadd i en av brannene i natt. Leder av kulturhuset Bjørnar Mikkelborg, mener det bare var flaks at ingen omkom i brannen.

Kulturhussjef Bjørnar Mikkelborg i Narvik

SJOKKERT: Kulturhussjef Bjørnar Mikkelborg i Narvik.

Foto: Privat

– Fra kontoret mitt kan jeg se at flammene har gått opp til ni meter. Vi må bare takke høyere makter for at det ikke har gått liv tapt, sier han.

Ifølge Mikkelborg er det en trist dag for hele Narvik-regionen.

– Dette er et kulturhus for hele regionen, og huset er nylig renovert for 16 millioner kroner. Nå må det bygges opp igjen, sier han til NRK.no.

Jakter på brannstifter

Politiet mistenker at samtlige branner er påsatt og jakter nå på en flere brannstiftere som ser ut til å ha gått fra sted til sted for å tenne på. Politiet har foreløpig ingen navngitte mistenkte, men er i ferd med å gå igjennom fløere overvåkingsvideoer fra de ulike åstedene.

– Vi tror ikke tilfeldighetene spiller oss et slikt puss, sier operasjonsleder Kåre Munkvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.no.

Startet i et garasjeanlegg

Klokken 00.05 i natt kom den første brannmeldingen fra et garasjeanlegg tilhørende Narvik storsenter. Mannskaper fra politiet, brannvesenet og ambulanse rykket ut til stedet og slukket brannen.

Men det skulle bli mer. Klokken 01.41 kom den neste brannmeldingen, da fra et parkeringshus i Kongens gate 8. På vei til adressen, oppdaget brannmannskapene ytterligere to branner, i en boligblokk i Kongens gate og i Administrasjonsveien.

– Det var ganske hektisk her en periode. Vi hadde alle de tilgjengelige ressursene vi hadde i Narvik ute, sier operasjonslederen.

Gikk fra sted til sted?

På grunn av funn på åstedene utelukker ikke politiet at en eller flere brannstiftere har gått fra sted til og tent på.

Både i en søppelcontainer bak Narvik kulturhus, Narvik storsenter og bolighus brant det, og i en blokk i Kongens gate måtte elleve beboere evakueres.

Til alt hell kom ingen av personene til skade.

– Tror ikke på tilfeldigheter

Politiet tror ikke på tilfeldigheter, og har startet full etterforskning etter de dramatiske brannene.

– Vi ser svært alvorlig på dette og gjennomgår nå tips og overvåkningsmateriell, sier Munkvold til NRK.no

Politiet er også svært interessert i tips i saken.

Brann i Narvik

Til tross for kraftig røykutvikling kom ingen til skade da det brant flere steder i Narvik i natt.

Foto: Frank Bang

Mange eldre ble evakuert

I Kongens gate måtte brannvesenet evakuere flere av beboerne fra en blokk. Ingrid Samuelsen som sitter i styret i borettslaget synes opplevelsen var ekkel.

– Det er jo skremmende at det skjer i bakgården vår. Det var voldsom røykutvikling og de holdt på i flere timer med å etterslukke, sier hun.

– En stor andel av de som bor her er eldre og trenger assistanse. Vi andre måtte hjelpe brannvesenet med å lokalisere dem og fikk til slutt ut alle.

Flere branner

Det har vært flere branner i Narvik i det siste, men at politiet ikke tidligere har hatt mistanke om at noen av disse var påsatt.

Brann i sentrum av Narvik

SVART RØYK: Det brant flere steder i sentrum i natt, og det lå svart røyk over byen.

Foto: Frank Bang

Brannvesenet krangler med kommunen

Brannene i natt kan blåse nytt liv i krangelen mellon brannvesent og kommunen.

Narvik kommune har vedtatt at det fra 1. januar 2012 ikke lenger skal være døgnkontinuerlig bemanning på brannstasjonen i byen.

I dag er det fem mann på jobb døgnet rundt, men det er det slutt på fra nyttår. Brannsjef i Ofoten Brann IKS, Edvar Dahl, mener brannene i natt ville fått større konsekvenser uten døgnvakt.

– Det er sånn at skadene ville blitt større, for brannen utviklet seg veldig fort, sier han.

– Hvis vi må rykke ut hjemmefra øker sjansene for at det blir større konsekvenser ved både ved brann og trafikkulykker.

Brannmannskap i Narvik har sendt brev til Narvik kommune der de truer med å slutte i Ofoten brann IKS, og gå tilbake til kommunalt arbeid, dersom nattevakta på brannstasjonen blir fjernet.

Kommunen har tidligere avfeiet kritikken fra brannmannskapene.

– De alternativene som jeg kommer til å anbefale har i seg forbedringer på flere områder og muligens svekkelse andre steder. Men totalt vil vi komme ut med ei brannordning som fullt ut tilfredsstiller og ivaretar beredskapen, sa rådmann Wiggo Lauritzen i Narvik kommune til NRK i april.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.