Hopp til innhold

Sparket mann til døde - fikk 13 år

En 35 år gammel mann er dømt til 13 års fengsel for drapet på Sigmund Jensen i Rana.

Kripos på plass i Mo i Rana. Mistenkelig dødsfall

DØD MANN FUNNET I LEILIGHET: 14. mars var Kripos på plass for å drive etterforskning på åstedet der mannen i 70-årene ble funnet.

Foto: Frank Nygård / NRK

Det er et år mer enn påstanden fra aktor.

70 år gamle Jensen ble tråkket og sparket til døde 13 mars i år.

Rana tingrett mener Jensen var et tilfeldig drapsoffer og har i tillegg dømt 35-åringen til å betale 200.000 kroner i oppreisning til til hver av den dreptes barn, samt samboeren hans.

– Ren mishandling

Det var natt til søndag 13. mars i år at Sigmund Jensen skal ha endt opp på nachspiel hos 35-åringen. Ingen andre skal ha vært i leiligheten da drapet fant sted. De to skal heller ikke ha vært bekjente fra før.

Offeret ble påført 32 ribbensbrudd, store indre blødninger og hadde store knusningsskader på leveren, etter at den tiltalte skal ha trampet og sparket den avdøde mens han lå på gulvet.

Retten legger vekt på at drapet har hatt en objektiv grovhet som tilsier streng reaksjon.

– Voldsutøvelsen fremstår også som ren mishandling, heter det i dommen.

Ifølge retten skal Sigmund Jensen ha vært et tilfeldig offer - han var på feil sted til feil tid.

Rettsak i Rana Tingrett

Dommen ble strengere enn aktors påstand. 35-åringen ble dømt til 13 års fengsel, og til å betale oppreisning til hver av den dreptes barn, samt samboeren hans.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Anker dommen

35-åringen har bestemt seg for å anke dommen.

– Dommen vil bli anket. Hovedspørsmålet i saken er om han skal domfelles for forsettlig drap eller om det bare er legemsbeskadigelse med døden til følge. Det er naturlig å la det spørsmålet bli prøvd i lagmannsretten, sier advokat Benedict de Vibe.

Strengere straff enn aktors påstand

Dommen på 13 års fengsel er et år mer enn påstand til aktor Erik Trones.

– Jeg gav uttrykk i prosedyren min om at vi lå nærmere 13 år, enn 12 år, sier Trones, som er fornøyd med dommen.

– Påtalemyndigheten har fått fullt gjennomslag for at det var riktig å ta ut tiltale for forsettelig drap. Domstolen har også fulgt opp lovgivernes signaler om skjerpet straff i drapssaker.

Skjerpet siktelsen

Politiet i Mo i Rana fikk melding om dødsfallet klokka 09.30 søndag morgen den 13. mars i år. Det var AMK-sentralen som meldte fra til politiet om drapet.

35-åringen ble opprinnelig siktet og varetektsfengslet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Men basert på de tekniske undersøkelsene skjerpet politiet etterhvert siktelsen til forsettelig drap.

Strafferamma for forsettelig drap er mellom 8 til 15 år.