Hopp til innhold

Hurtigruten i DVD-boks – årets julegave eller årets flopp

Hurtigrute-fansen vil ha den 134 timer lange maraton-sendinga på DVD. Men det betyr 34 plater, og ledelsen i NRK er nå i tenkeboksen. Hva mener du?

– Med den rette prisen vil nok «Hurtigruten minutt for minutt» på DVD bli en populær julegave, tror NRKs produsjonsjef ombord Rune Møklebust til NRK.no.

Onsdag formiddag var over fem døgns TV-eventyr over da hurtigruteskipet «Nordnorge» klappet til kai i Kirkenes. Hurtigruteskipet har trukket over 2,6 millioner nordmenn til TV-skjermen. Også på nettet har folk i både inn- og utland fulgt spent med.

Men folk nekter å gi slipp på den gode følelsen, og selv om det er mulig å se hele maratonsendinga at sendingen i sin helhet ligger gratis tilgjengelig på nrk.no og som nedlastning på NRK Beta, vil mange ha den på DVD/Blue ray.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vil bli dyr dvd-boks

Rune Møklebust, NRKs sjef ombord i Hurtigruten

Produskjonssjef Rune Møklebust i Hurtigruten minutt for minutt

Foto: Bjørn Rrik Rygg Lunde / NRK

Produskjonssjef Rune Møklebust i «Hurtigruten minutt for minutt» har også fått mange forespørsler om dvd-boks fra TV-suksessen.

– Den forespørselen kom allerede første kvelden da skipet gikk ut fra Bergen, forteller han på telefon, på vei inn i flyet i Kirkenes.

Det er NRK Aktivum som tar avgjørelsen om seilasen skal gis ut på DVD/Blue Ray.

– Jeg kan tenke meg at produksjonskostnadene vil bli høye i forhold til utsalgsprisen. Et annet moment er musikkrettighetene Det er ikke bare å gi ut en dvd med masse musikk på. På DVD-en «Bergensbanen minutt for minutt» ble musikken fjernet, sier Møklebust til NRK.no.

Bergensbanen ble en salgssuksess, og solgte i 3.000 eksemplarer.

Hurtigruten: – Den boksen må bli stor

Både storeier Trygve Hegnar og administrerende direktør Olav Fjell sliter med å komme nedpå etter den eventyrlige responsen selskapet nyter etter TV-seilasen.

– Helt fantastisk, slår Hegnar fast.

Mer usikker blir han når vi ber han om å vurdere salgsptensialet for en dvd-boks på 34 plater.

– Vanskelig å si, sier han til NRK.no, og får følge av Olav Fjell.

– Men jeg kan ta feil. Jeg undervurderte responsen av tv-sendingen, og kan ta feil igjen. Men umiddelbart tenker jeg at en samle-DVD med høydepunktene vil gjøre seg bedre i salgshyllene våre, sier Olav Fjell.

Kan lastes ned gratis

NRK Aktivum er midt inne i en vurdering av en eventuell utgivelse av «Hurtigruten minutt for minutt» på DVD/Blu-ray. Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning.

– Vi må ta noen runder internt med NRK, men vi ser at det er noen store utfordringer, sier direktør Kjell Frostrud Johnsen til NRK.no.

Han tror salgspotensiale vil være begrenset.

– Det som i mot en utgivelse er at sendingen i sin helhet ligger gratis tilgjengelig på nett i NRK. NRK Aktivum gir ikke selv ut DVD'er, men jobber gjennom lisenspartnere. Vi er derfor avhengig av å finne en distribusjonspartner som er villig til å være med å ta risikoen en slik utgivelse representerer, sier Frostrud Johnsen.

Vil bli 34 DVD-er

Hurtigruta på vei inn til Ørnes

Hurtigruta på vei inn til Ørnes.

Foto: Connie Slettan Olsen/Meløy kommune

En DVD-utgivelse av sendingen vil måtte bestå av 34 discer.

– Dette vil gjøre utgivelsen svært dyr å produsere. Og utsalgsprisen vil nok bli svært høy. Eksempelvis koster en boks med fire DVD-er koster fort 350 kroner. Dette vil igjen føre til et begrenset salgspotensiale, tror han.

NRK Aktivum vil trolig også vurdere en redigert versjon av sendingen på DVD.

– Men ved å klippe vil en vesentlig del av konseptet med «minutt for minutt» forsvinne, sier han.