Hopp til innhold

Politiet ville ha utlevert hurtigrute-opptak

Villmannskjøringen med vannskuter rundt «MS Nordnorge» og «MS Trollfjord» kan bli etterforsket av politiet. De vil nå studere opptak fra direktesendingen.

Flere steder langs kysten kjører vannskutere villmann rundt hurtigruteskipet «MS Nordnorge».

I løpet av verdens lengste direktesending har også politiet lagt merke til at folk gjør dristige vannstunts rett foran baugen til hurtigruta.

Vil studere bilder

Mandag ba politiet NRK om å få utlevert hurtigrute-opptak som viser kjøring med vannskuter.

Nå vurderer de å starte etterforskning og vil studere bilder fra NRKs tv-seilas.

– Basert på de meldingene vi har fått fra andre sjøfarende, så vil vi starte undersøkelsen av vannskuter-kjøringen ved innselingen til Ørnes. Dette regnes som uforsvarlig kjøring, sier lensmann Arnt Marvin Fuglås ved Meløy lennsmannskontor.

NRK utleverer ikke råstoff, det vil si materiale som ikke har vært publisert. Imidlertid kan man se det allerede publiserte opptaket.

Se klippet fra direktesendingen:

Video Villmannskjøring med vannskuter

Villmannskjøring med vannskuter

– Farlige situasjoner

Under direktesendingen kunne man tydelig se en vannskuter leke seg rundt «MS Nordnorge» og det møtende hurtigruteskipet «MS Trollfjord» på vei inn til Ørnes. Det samme kunne man gjøre da tv-seilasen var på vei ut av Bodø.

LES OGSÅ:

Vannskuteren i Meløy krysser rett foran baugen til hurtigruteskipet «MS Trollfjord». Dette får politiet til å reagere.

– Med vannskuter er det snakk om store hastigheter. Med den tette båttrafikken som har vært rundt hurtigruta, så er det stor risiko for at det kan skje ulykker. De kan skape svært farlige situasjoner for seg selv og andre. Vi henstiller alle båtførere om å kjøre forsvarlig, sier Fuglås.

Risikerer bøter

Regelverket for vannskuter er komplisert, men i utgangspunktet er det ikke tillatt å bruke vannskuter i Norge, med mindre kommunen har åpnet for dette.

Dersom du har en vannskuter produsert utenfor EØS-området vil du umiddelbart få en bot for å kjøre vannskuter. Men, dersom vannskuteren er helt eller delvis produsert innenfor EØS er du nødt til å vente på en dom i EFTA.

De som har kjørt vannskuter rundt hurtigruta i beste sendetid risikerer nå straff fra politiet.

– Forhold som dette straffes normalt sett med bøter. Vi vurderer å sette i gang etterforskning av denne kjøringen, sier jourhavende ved Salten politidistrikt, Bjarte Walla.

Måtte spyle bort småbåter

Hurtigruten minutt for minutt

JAGET: Redningsskøyta «Det Norske Veritas» jaget bort småbåtene med vannkanon og sirener.

Foto: NRK

NRK sender i fem og et halvt døgn fra det som blir kalt «verdens vakreste sjøreise». Det har hittil vist seg å bli en stor folkefest.

Mens folk samles på skjær, holmer og kaier langs hele kysten, er det også tusenvis som hilser «MS Nordnorge» i båt.

LES OGSÅ:

Men båtførere tar ofte store sjanser for å komme nærmest mulig tv-kameraene. Det kan skape livsfarlige situasjoner. Ut av Stamsund måtte Hurtigruten be om hjelp fra redningsskøyta «Det Norske Veritas».

– Jeg brukte bevisst vannkanonen for at ikke båtene skulle legge seg rett foran oss og hurtigruta, sier skipper Magne Vykten.

Seersuksess

Over 2,5 millioner nordmenn var innom Hurtigruten i løpet av helgen og gjør dermed NRK2 til Norges aller største kanal i helgen med en markedsandel på 35 prosent.

LES OGSÅ:

– Jeg har aldri sett på makan siden jeg begynte med TV-analyse. Dette er TV-historie, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen.

Både langs kysten og på sosiale medier engasjerer folk seg på en måte som gjør tv-sendingen til en nasjonal folkefest og en mediehistorisk begivenhet.