Hopp til innhold

Se bøndene som lærer å pløye

Åkerpløying blitt en glemt kunnskap blant mange bønder. I Fauske måtte det holdes kurs for å lære elementært jordbruk i praksis.

Video Pløyekurs Fauske

VIDEO: Her lærer bøndene å pløye.

Over 1500 bønder deltar på 75 pløyekurs over hele Norge hvert år som er arrangert av Norske Landbrukstjenester. Kurset består av praktisk pløying og innstilling av plog og utstyr.

Denne uka er bønder i Nordland på kurs for å lære seg å pløye en åker. Landbrukstjenesten mener kravet til effektivitet gjør at viktig kunnskap blir borte.

– Det er urovekkende at viktig kunnskap i landbruket blir borte, mener pløyeekspert Kjell Mangerud.

I Valnesfjord utenfor Fauske har Johnny Øyen overtatt heimgården. Men selv om han er oppvokst i landbruket er åkerpløying blitt en glemt kunnskap for han og mange andre bønder.

– De gamle kan med plogen, men jeg må være ærlig å si at det kan jeg ikke i det hele tatt, sier gårdbrukeren.

Ekspert på pløying

Slik skal det pløyes

Slik skal det pløyes!

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Jordene pløyes ofte uten bra resultat. Men nå skal uvaner og lettvinte løsninger lukes bort.

– Hvis de ikke gjør den jobben skikkelig, mister de inntekter på det, fordi det blir for dårlige avlinger, sier Mangerud.

Og leder for Nordland bondelag, Bernt Skarstad, bekrefter at det er viktig at bøndene oppdaterer jordbrukskunnskapen sin.

– Dette er absolutt nødvendig. Det er akkurat som å kjøre bil, man trenger oppfriskingskurs av og til. God agronomi er grunnlaget for å få store og gode avlinger. Riktig pløying er første bud. Kombinert med kalk og husdyrgjødsel funker det som krutt, sier Skarstad.

Krav til effektivitet får skylden

Pløyekurs i Vesterålen

Også i Vesterålen har de hatt pløyekurs i år.

Foto: Privat

Men at bønderen nå må på kurs for å lære seg elementært jordbruk, forsvares med dagens krav til effektivitet.

– Du må kunne alt for å være gårdbruker. Du være god i fjøsen, god på regnskap og skal du bli god i pløying må det øvelse til, og det får ikke alle tid til, sier kursansvarlig Anne Marit Isachsen fra Norsk landbruksrådgivning.

Bernt Skarstad Styreleder Nordland Bondelag

Styreleder i Nordland Bondelag, Bernt Skarstad, sammen med grisen sin.

Foto: Privat

Men lederen i bondelaget mener bønder må bli flinkere til å prioritere pleie av åkrene.

– Det er større og større krav til kvaliteten og da må pleien av marka prioriteres. Pløyinga har veldig mye å si for ugressbekjempelse og den beste økonomien er å få mest mulig avling på smått areal.

– Vi skal ikke bare drive med jordbruksoppgjøret, vi skal også være profesjonelle bønder med skikkelig dyrking av mark, sier Skarstad.