Hopp til innhold

Nå kan du finne fram badetøyet

Mens folk i sør nærmest regner vekk, har sommeren kommet i nord. I natt var det målt tropevarme på Skrova og på en lokal værmålingsstasjon på Lovund i Nordland, og været vil holde seg svært bra langt inn i pinsehelga.

– Det er kaldt. Men når det er så varmt her ute er det godt med litt kaldt vann. Det er supert, sier Oda Isachsen, etter en liten dukkert i Ausvika utenfor Bodø.

Hun er en av femteklassingene fra Støver skole som hadde strandliv på timeplanen den siste fredagen før pinse. Elevene var på klassetur sammen med foreldrene, og hadde overnattet i nærheten.

De skulle egentlig reist inn igjen til Bodø fredag, men det gode været førte endringer i planene

– Vi fant vi ut det at vi skulle rett og slett ta denne skoledagen og være ute. Vi har jobbet litt med virvelløse og virveldyr i det siste, så vi skal rett og slett lete litt i fjæra og på land og se hva vi finner, slå opp i oppslagsverk og identifisere dem, sier lærer Markus Kråkmo.

En av de andre femteklassingene, Malin Saxrud er usikker om hva hun skal gjøre i pinsehelga, men en ting er hun helt sikker på.

– Den kan skje masse. Kanskje henge litt med venner, men vi skal ihvertfall bade mye. Det står først på lista.

Tropenetter i Nordland

I løpet av natten registrerte Meteorologisk institutt tropenatt ett sted i Nordland. På Skrova i Lofoten ble minimumstemperaturen målt til 22,7 grader i løpet av natten, noe som er svært høyt ifølge Ketil Isaksen ved Meteorologisk insitutt.

«Dette er blant de HØYESTE minimumstemperaturene vi har registrert i juni i Nord-Norge for perioden tilbake til 1957. Den høyeste jeg har funnet er 22,7 grader, også fra SKROVA FYR - 30.06.1958.»

Lista under viser stasjoner som har hatt 20 grader eller mer som minimustempeartur i juni siden 1957.

– Nattens hendelse på Skrova er også spesiell, da den kommer så tidlig i juni, skriver Isaksen i en e-post.

Det andre stedet i Nordland som opplevde tropenatt, var innbyggerne på Lovund, litt lenger sør i fylket.

Lek i Ausvika

LEK I AUSVIKA: Gutter fra femteklasse (5a) fra Støver skole i Bodø lager demning i fjæra i Ausvika.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde (MMS-foto) / NRK

Satt nesten ute i nettoen i natt

– Det har vært rene syden , Lovund blir jo populært kalt for Helgelands Hawaii, og i går hadde vi jo en fantastisk temperatur med nesten 29 grader, sier Willy Thomassen fra Lovund.

Han har drevet med temperaturmålinger på sin egen værstasjon på Lovund i nesten 16 år. Med nattens målinger mener han bestemt at det var tropenatt, noe som betyr at temperaturen ikke har sunket under 20 grader i løpet av natten.

Willy Thomassen

TROPEVARME PÅ HELGELANDS HAWAII: Willy Thomassen mener hans målinger viser at det var tropenatt på Lovund.

Foto: Privat

Ved fire

tida i natt stod jeg opp og satt nesten i nettoen på terrassen, og nøt morgensola, og da var det 22,6 grader, sier værentusiasten.

– Betyr det at det var tropenatt hos dere?

– Ja, det var skikkelig tropenatt, så det er ikke noe å diskutere.

Finværet fortsetter i pinsehelga

I dag tidlig meldte meteorologisk insitutt at det i Nordland kom til å bli skiftende bris, og solgangsbris på kysten. Først på dagen er det utrygt for tåke på kysten, ellers pent vær og fortsatt varmt i Nord-Norge. Og meterologen sier det ser bra ut til pinsehelga.

– Jeg tror at det kommer til å vare en stund, i to-tre dager nå vil det bli skikkelig varmt og fint. Men på søndag kan det kommet il å skje noe, sier meterolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Men på søndag kan det bli utrygt for regn enkelte steder, og temperaturene kommer til å falle på slutten av pinsehelga, ifølge Yr.no.

Men høye temperaturer fører også til økt snøsmelting, og NVE har derfor sendt ut flomvarsel i både Nordland og Troms. Rådmannen i Hattfjelldal ber folk i utsatte områder om å sikre verdier på bakken.

– Magisk med tropevarme og midnattsol

En av de som var ute for å nyte varmen i nord var Olaus Emil Lakselvhaug fra Bodø.

– Det var helt magisk i natt. Havet var blikkstille, og jeg satt bare på stranda og drakk kaffe og bivåna det som skjedde, sier Lakselvhaug.

Han var i natt ute på Mjellestranda like nord for Bodø for å nyte synet av midnattsola i deilig sommervær.

– Da jeg dro hjemmefra var det 24 grader, og det var ikke kaldere der ute, så det var nok mang og tyve grader der ute i natt, sier Lakselvhaug.

Hva har du å si til de som må leve med regn og nedbør i sør?

– De skal bare komme nordover, det er her vi har godværet så lenge det varer, sier han.

Mjellestranda utenfor Bodø i midnattsol.

MIDNATTSOL OG TROPEVARME: Dette bildet tok Olaus Emil Lakselvhaug fra Bodø ved Mjellestranda, nord for byen.

Foto: Olaus Emil Lakselvhaug

Varmerekord i Nordland

I går ble det blant annet satt varmerekord for juni i Saltdal. Jan Borkamo målte 31,9 grader ved sin værstasjon, noe som er tidenes varmeste juni-temperatur.

Og det er helt klart at nordlendingene gleder seg over godværet, etter en lang og kald vinter. NRK har fått inn flere gode tips og bilder av folk som nyter varmen mens de kan.

Blant annet har John Pedersen sendt inn dette tipset:

Heggmokulpen 19 grader, vannene ovenfor Turisthytta ca 18 grader. Deilig og anbefales! Store vann holder nok enda bare 10-12 grader ilag med havet så man må vite hvor man skal dra :-)

John Pedersen

Har du tips om badekulper eller flotte steder å nyte sommervarmen? Legg gjerne inn en kommentar under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.