Hopp til innhold

Risikerer å betale resten av livet

Skulle ungdommene som er siktet for flere ildspåsettelser i Vefsn bli dømt, kan gjelden forfølge dem resten av livet.

Seks ungdommer er så langt sikta for å ha tent på 14 branner i Vefsn.

Foruten et busskur og diverse søppelkontainere, skal ungdommene også ha tent på et bolighus, en brakkerigg, og ei speakerbu.

For dette risikerer de siktede ungdommene å måtte betale flere millioner kroner i erstatning til forsikringsselskapene.

– I enkelte av disse forholdene som de er siktet for, har store verdier gått tapt og det er helt vanlig at de fornærmede partene setter fram krav om erstatning, sier politiadvokat Kåre Skognes.

7 millioner i erstatningskrav

I april i år ble de seks ungdommene i alderen 17 til 19 år siktet for 11 påsatte branner.

Etter det NRK erfarer skal erstatningskravene fra de fornærmede så langt nærme seg syv millioner kroner. Et krav som kan bli å forfølge ungdommene i flere år hvis de skulle bli dømt.

Alder sentralt

Lovverket legger opp til at man får et økt ansvar desto eldre man blir, det gjelder både strafferettslig og erstatningsrettslig, forklarer Harald Benestad Anderssen, nå doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø og tidligere advokat og dommerfullmektig.

– De aller yngste har ikke noe eget selvstendig erstatningsansvar. I dette tilfellet kan det bli forskjellige krav mot de ungdommene som var 18 år på gjerningstidspunktet og de som eventuelt ikke var det, men her er det bare snakk om grader. Er du myndig, forventer samfunnet at du tar fullt ansvar for egne handlinger, sier Benestad Anderssen.

Hvor stor er sjansen for at disse ungdommene må betale sju millioner i erstatning dersom de skulle bli dømt?

– Det er ikke utenkelig. Her vil spørsmålet være om alle var med på alt og alder, for her kan det bli snakk om en differensiering av ansvaret.

Brann på Olderskog i Mosjøen

OLDERSKOG I MOSJØEN: Dette huset ble trolig satt fyr på, mener politiet.

Foto: Politiet i Mosjøen

Flere eksempler

Det finnes flere eksempler fra rettsaler med ungdommer som har startet branner.

Skolebrannen i Søgne i 1999 var forårsaket av at en 15-årig gutt hadde fyrt av en kinaputt med en lighter han hadde fått låne av en 16-åring.

Guttene var ansvarsforsikret, og i Høysterett i 2004 ble guttenes ansvarsforsikringsselskap dømt til å betale tre millioner kroner hver for at guttene opptrådte grovt uaktsomt.

– Dersom noen har gjort noe med viten og vilje, blir ikke nødvendigvis den skaden man har gjort dekket av ansvarsforsikring, forklarer Harald Benestad Anderssen, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø.

Tidligere i år ble en mann dømt til å betale rundt ni milllioner kroner til beboere i huset og til forskjellige forsikringsselskap etter å ha tent på en leilighet på Sellebakk i Fredrikstad. I tillegg ble mannen dømt til fengsel i ett år og ni måneder.

Spredde frykt

Brannene i Mosjøen startet natt til 4. mars i år, da det begynte å brenne i tre brakker i en ubebodd brakkerigg på Øya like utenfor sentrum i Mosjøen. Politiet ble raskt sikre på at det her var snakk om en påsatt brann.

Siden utvilket det seg og på vel én måned var det 20 branner i Mosjøen. I mars gikk innbyggerne nattevakt for å hindre det de fryktet var en pyroman.

Åshild Bendiktsen og Anne Louise Bech-Jürgensen

REDDE: I mars gikk Åshild Bendiktsen og Anne Loise Bech-Jurgensen vakt for å hindre flere ildpåsettelser.

Foto: Frank Nygård / NRK

Rettsak i september

Ifølge Helgeland politidistrikt har forsikringsselskapenet gitt beskjed om hva de ønsker i erstatning.

– Forsikringsselskapene har allerede sendt inn erstatningskrav i samband med rettsaken som kommer opp i september, sier Skognes.

Kåre Skognes

VANLIG MED KRAV OM ERSTATNING: Politiadvokat Kåre Skognes sier det er normalt at de fornærmede ønsker erstatning i denne type saker.

Foto: Helgeland Politidistrikt

Han sier det vanlig at ansvaret for slike hendelser som ungdommene er siktet for, fordeles likt etter såkalt "´én-for-alle-alle-for-én"-prinsipp.

– Alle hefter fullt ut for det beløpet de blir dømt for. Det er klart at når erstatningsbeløpet er betydelig, får dette konsekvenser for de involverte.

Saken skal etter planen opp i retten i september.

– Er dere ferdig med etterforskningen før den tid?

Ja, vi håper og tror det.