Hopp til innhold

Feil data-bruk er et problem

Feil bruk av datasystem kan være et problem ved flere sykehus. I går ble det kjent at Helgelandssykehuset i Rana rotet vekk et prøvesvar og pasienten døde.

Elektronisk pasientjournal ved sykehsuet i Rana

Elektronisk pasientjournal ved sykehuset i Rana

Foto: Frank Nygård / NRK

Dette kan gjelde flere sykehus, og Statens Helsetilsyn vurderer nå å ta opp saken med de regionale helseforetakene og departementet, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli.

Bjørn Jamtli, seniorrådgiver i Statens Helsetilsyn

Bjørn Jamtli, seniorrådgiver i Statens Helsetilsyn vil ta opp saken med helseforetakene og departement.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Vi vil vurdere om vi på bakgrunn av denne og lignende saker skal henvende oss til de regionale helseforetakene og til helse- og omsorgsdepartmentet som eier, for å vurdere disse problemene nærmere.

Finnes på halvparten av sykehusene

DIPS leverer et elektronisk pasient-datasystem til over halvparten av landets sykehus. I dette systemet kan helsepersonell markere et dokument f.eks et prøvesvar, som lest uten at det faktisk er lest.

Det var det som skjedde da prøvesvaret til en kvinne ved Helgelandssykehuset i Rana i 2007 ble rotet bort, slik at hun ikke fikk beskjed om at hun hadde kreft.

Pasient døde etter sykehustabbe

– Vi leverer et datasystem som er ment å trygge sikkerheten til pasienten, men vi er helt avhengige av at rutinenen følges og at man ringer svaret når det er alvorlige funn og at man selvfølgelig leser informasjonen som ligger i systemet. Det sier administrerende direktør i DIPS, Tor Arne Viksjø.

Burde vært oppdaget før

At denne svakheten i systemet finnes burde blitt oppdaget langt tidligere av sykehuset i Rana, sier Bjørn Jamtli i Helsetilsynet.

– Dette skulle åpenbart ha vært fanget opp som en del av virksomhetens risiko- og sårbarhetsanalyse og at man da hadde sett på nettopp denne funksjonaliteten. Dersom man mener at man burde ha denne type funskjonalitet så måtte man da laget rutiner som sikret at dette i alle fall ikke får konsekvenser for pasienter slik det har gjort i denne saken.

CT-røntgenmaskinen ved Helgelandssykehuset i Rana

Det var her i CT-røntgenmaskinen at kvinnen ble undersøket, men resultatet fikk hun først 9 måneder senere.

Foto: Frank Nygård / NRK

Vil se på rutinene

Helse Nord er kjent med problemet og vil uavhengig av tilsynet se på rutinene ved sykehusene, sier kommunikasjonsdirektør Kristan Iversen Fagnhol.

– Vi skal ha en intern runde på dette nå og så får vi komme tilbake til konklusjonen, men vårt mål er å eliminere muligheten for slike feil.