Hopp til innhold

Første skritt på nordnorsk jord

Kari Ann Volden hadde nesten gitt opp håpet, men fikk etter 15 måneder komme hjem til Nordland med tvillingene sine.

På sin egen fødselsdag påskeaften kom Kari Ann Volden til Norge med tvillingene som ble født av en indisk surrogatmor. Søndag kom de hjem til Nordland, nøyaktig 15 månder etter hun reiste til India.

Det var folksomt i ankomsthallen på Bodø lufthavn der spente venner og familie ventet med norske flagg.

– Jeg er så spent og nervene er på helspenn. Jeg håper tvillinguttene kjenner meg igjen, sier venninne Mette Steinsvold.

Tårevåt velkomst

På flyplassen kommer Volden og tvillingguttene gående til stor jubel.

– Det er helt fantastisk å være tilbake i hjemtrakter. Nå skal jeg dra til vennene mine og slappe av. Det har vært et hardkjør den siste uka for å komme seg hjem, sier en glad Volden.

Med tårer og klemmer møtes Steinsvold og Volden igjen fem måneder etter sist gang de møttes i India.

– Jeg gleder meg til alt, fårepølse, godt pålegg og ribbe. Det er julaften i dag, sier hun.

Video ba531e8f-173c-4b28-880b-e40529805995.png

HJEMKOMST: Mette Steinsvold måtte felle noen tårer i dag når hun fikk møte Volden og tvillingene i Bodø. Reporter: Knut Haarvik.

Vet ikke hvordan framtiden blir

For Volden er det fortsatt ikke avgjort at hun får beholde de to tvillingene. Det er nå overformynderiet på Røst, som sammen med Lofoten tingrett skal avgjøre om Volden blir oppnevnt som verge.

Hjemkomsten skjedde etter at Norge ga etter for press fra India, og ga tvillingene oppholdstillatelse. På samme tid gjorde Norge det klart at det ikke vil skje om andre gjør som Volden har gjort.

Det er ennå ikke klart om overformynderiet på Røst faktisk vil velge Volden som verge for guttene, men Fylkesmannen i Nordland, som er rådgiver og klageinnstans for avgjørelsen, sier det ikke er noe formelt i veien for at hun får bli det.

Lang kamp

Siden januar i 2010 har Volden vært i India med de to tvillingene som ble født av en surrogatmor i Mumbai, noe som er ulovlig i følge norsk lov.

– Hun hadde nesten gitt opp håpet om å komme seg hjem med guttene. Hun har vært langt nede, men nå er hun lykkelig for å komme hjem. Det er samtidig en bekymring for hva som skjer videre, sier Steinsvold.

Fra norske myndigheter fikk hun derfor først avslag på å søknaden om norsk statsborgerskap for barna, med begrunnelsen at det er kvinnen som har båret fram barna som må regnes som moren. Men i følge indisk lov var ikke barna å regne som indiske og de to nyfødte fikk dermed status som statsløse.

I oktober 2010 kom det endelige avslaget på søknaden om adopsjon. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet begrunnet avgjørelsen med at internasjonale konvensjoner og norsk lov skal hindre kjøp og salg av barn, samt at denne saken ikke oppfyller vilkårene for å være en adopsjonssak.

Men både venner, støttegrupper, politikere og Voldens advokat har stått på for å få barna til Norge og 15.april i år kom nyheten om at barna får opphold i Norge.