Hopp til innhold

Vil undersøke telefonsamtalen

Politiet ønsker å få rede på hvorfor det tok nesten seks timer før politiet ble varslet etter at telefonsamtalen med folk i båten ble brutt.

Trond Olsen og Bella 572 båt

18 FOTS BELLA 572: Her er båten som fire personer dro ut i skjærtorsdag, avbildet i 2007. Lensmann Trond Olsen ønsker å finne årsaken til ulykken.

Foto: Bjørn Eide/Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Politiet vil starte etterforskninga av båttragedien i Vesterålen på tirsdag.

Den 18 fots båten la ut på sjøen fra Melbu i Vesterålen skjærtorsdag, men kom aldri fram. Tre familier og et lokalsamfunn er rammet etter at fire personer langfredag ble funnet omkommet etter en båtturen som skulle tatt 15 minutter.

De som omkom var en mann i 60-årene fra Melbu bosatt i Tromsø, en mann i 30-årene fra Afganistan, en kvinne i 30 årene fra Thailand og hennes 12 år gamle sønn.

Brutt telefonsamtale

Etter en brutt telefonsamtale med folk på land tok det nesten seks timer før politiet ble varslet. Politiet har i helga snakket med partene i samtalene.

– Vi vet når de er kommet inn, og har kommunisert med partene i samtalene. Der må politiet bruke tolk. På tirsdag starter etterforskningen for fullt, sier lensmann Trond Olsen til NRK.no.

Ifølge politiet har det gått en samtale til opplysningstjenesten 1881 også.

– Det kan være språk og kommunikasjonsproblemer som gjør at ikke politiet ble varslet. Det kan også være at det er derfor de har ringt 1881, sier lensmannen.

Leter etter båten

Fire omkomne Hadselfjorden

OMKOMMET: Alle fire ble funnet omkommet og fraktet av kystvakta inn til Stokmarknes.

Foto: Marius Birkeland, Vesterålen Online

Politiet kan ikke si om Havarikommisjonen vil bli involvert, men ønsker å finne båten for å kunne finne årsaken til ulykken.

– Vi skal prøve å avdekke årsaken til denne ulykka og da er det interessant for oss å finne båten. Vi vet ikke om båten har sunket, sier Olsen.

Politiet vil foreløpig ikke trekke noen konklusjoner om årsaken. De har lørdag brukt tiden på å identifisere de omkomne og varsle de pårørende.

– Siden det er utenlandske borgere er det en litt større utfordring å varsle alle familier, men vi har fått identifisert ofrene.

Video Fire ble funnet omkommet i Hadsel

Fire ble funnet omkommet i Hadsel

Brått væromslag kan ha vært årsaken

Brått væromslag med kraftig vind kan ha forårsaket til forliset. Ifølge lokalbefolkningen skal det ha blåst opp i området et øyeblikk da telefonsamtalen de hadde med noen venner ble brutt.

Båtføreren skal ha vært godt kjent i området og været var i utgangspunktet godt. Men kastevinden som brått kom fra øst, beskrives som uvanlig sterk.

– De ringte vennene og meldte om store bølger. Et eller annet skjedde klokken 14.45, men vi vet ikke hva. Ifølge de som snakket med dem på telefon skal de ha indikert at de var redde, sier vakthavende redningsleder Frode Iversen til NTB.

Røde kors advarer

Kystvakta 4 omkomne i Hadselfjorden

15 MINUTTERS TUR: De fire dro ut fra Melbu mellom klokken 13 og 14 torsdag. De skulle over Hadselfjorden til Fiskebøl, en tur som normalt tar 10-15 minutter.

Foto: Jostein Hammerset/Google maps

Røde Kors oppfordrer folk til å være forsiktige når de ferdes på sjøen i påsken. Utenfor Lindesnes måtte en familie på fire reddes da båten deres begynte å synke skjærtorsdag.

– Å falle i vannet på denne tiden av året er livsfarlig på grunn av de lave temperaturene, sier landsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors regner med at flere velger ferie langs sjøen eller i båt fordi påsken i år er så sein.

Røde Kors har allerede hatt flere aksjoner på vannet i påsken, blant annet i forbindelse med redning i ei elv i Rogaland, og en vellykket aksjon ved kysten utenfor Bamble torsdag kveld.

Ulykken i Vesterålen i Nordland er den første hvor menneskeliv har gått tapt denne påsken.

– I påsken er det ofte færre båter på vannet enn i den normale sesongen, noe som betyr at det ikke er sikkert at båter er i nærheten og kan hjelpe hvis noe går galt, sier Berentsen.