Hopp til innhold

Slik skyter du som Robin Hood

Med optiske sikter og buer til 15 000 kroner er det mulig å skyte nesten som Robin Hood.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Nordlandshallen i Bodø står det bueskyttere på rad og rekke og piler fyker gjennom luften. I år er Bodø bueskytterforening 50 år, og derfor er det kanskje litt ekstra press på å hevde seg i norgesmesterskapet. Borgar Kvammen (18) er med i juniorklassen. Han er nå klar til finalen.

Den unge skytteren innrømmer at Robin Hood var den store barndomshelten som fikk han inn på bueskyting.

– Det startet jo med at jeg så Robin Hood, og synes det så stilig ut. Når han ikke finnes, må jeg si idolet mitt er treneren min Morten Bøe som er ranket som tredje beste i verden, sier Borgar Kvammen.

Mye trening må til

Oppskriften på å bli en god bueskytter er som i all annen sport, lang og god trening.

– Det bør gi resultater å trene i 13 år slik jeg har gjort. Jeg har vært god egentlig hele tiden, men det ligger mye trening bak. Jeg spiller både fotball og trener fysikk og teknikk.

Før NM har han trent hver dag i fire uker. I tillegg må man ha en slant med penger disponibelt. En bue koster gjerne 15 000 kroner med tilbehør.

Video Bueskytter NM

Borgar Kvammen viser hvordan man skal gå frem for å fyre av et velplassert Robin Hood-skudd.

Klar for finale

Borgar Kvammen, NM bueskyting

Borgar Kvammen (18)

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kvammen mener det er stas å komme til finalen i norgesmesterskapet på hjemmebane, men det er et snevert miljø for spesielt interesserte og han skulle gjerne hatt flere skyttere med.

– Vi er en liten klubb, og mange vet nok ikke om at det finnes en bueskytterklubb her, derfor er ikke oppslutningen så stor. Her i Bodø er det jo fotball som er tingen.

I konkurransen skytes det fra 18 meter på små blinker, og det virker vanskeligere enn en straffe i fotball. Finaleklassene deles inn i alder og type bue. Det er tre typer buer: Trade-bue som er den gamle sorten uten sikter, Recurve-bue som er bue med et sikte fremme, og Compound-bue som er en high-tech-bue med to sikter hvor et er optisk. Finalen på søndag bekymrer ikke skytter nevneverdig.

– Jeg ble nummer seks i dag, men i morgen skal jeg syke ut alt og alle og stenge ute alt for å fokusere på mine egne ting. Det er spesielt å skyte på hjemmebane. Jeg gleder meg og er ved godt mot, sier Kvammen.

Fornøyde arrangører

Stevneleder Stein Egil Helskog gleder seg over alle de skyteglade deltakerne.

– I dag har 211 deltakere fra 40 forskjellige klubber i Norge vært med. Det er mange gode skyttere her, sier han.

Bodø arrangerte NM i 2003 i Mørkvedhallen, men har i år flyttet det til større lokaler i Nordlandshallen.

Video NM i bueskyting i helga

Alise Eide finpusser teknikken sammen med faren Sven Erik Eide. Hun kom seg ikke til finalen.