Hopp til innhold

Store snømengder utsetter våren

I Sør-Norge har våren for alvor festet grepet. For Sindre Ingebrigtsen i Hattfjelldal og resten Nordland lar vårfølelsen vente på seg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I følge meterologisk institutt har våren i klimamessig forstand meldt sin ankomst i Nordland for flere dager siden. Men det er ikke lett å få følelsen av vår når snøen fortsatt ligger tykk.

– I mars måned frem til helgen som var, har det vært over dobbelt så mye nedbør i deler av Nordland som normalt, sier førstekonsulent ved værvarslinga i Nord-Norge, Stein Øines.

Snøen sperrer døra

Sindre Ingebrigtsen fra Hattfjelldalen på Helgeland har i hvertfall fått føle snømengdene på kroppen. Han eier et gammelt fritidshus i Åkervika. Og der sperrer snøen for inngangen.

– Jeg har ikke målt hvor høy snøen er, men det er i hvertfall ikke under to meter, sier han.

Bilde er tatt i midten av mars, men 28-åringen forteller at det er mer snø nå enn da.

– Jeg håper jo snart at snøen skal forsvinne, men jeg blir ikke ordentlig lei snøen før påsken er over, sier Ingebrigtsen.

(saken fortsetter under bildet)

Snøbilde fra Hattfjelldal

Fritidshuset til Sindre Ingebrigtsen er dekket av mer enn to meter snø.

Foto: Sindre Ingebrigtsen

– Jo, det er vår

Men meterologene forteller altså at våren er kommet. Det er nemlig temperaturen som avgjør hvorvidt man kan kalle det vår.

– Vi bryr oss ikke om snømengder når vi slår fast at våren har etablert seg. Det er kun tempraturen vi går ut fra, sier Stein Kristiansen ved Meterologisk institutts seksjon for klimaforskning til VG.

Han innrømmer imidlertid at også han ikke bare forholder seg til tekniske meterologiske termer.

– Jeg flyr ikke rundt og tenker på snitttemperaturer hele tiden, og selv får jeg mer vårfølelse av hestehov enn meterologiske grafer. Det når snøen smelter for alvor at jeg kjenner det er vår, sier Kristiansen.

I følge VG melder våren gjennomsnittlig melder sin ankomst i Bodø 25. mars og flere dager tidligere på Helgeland. Kristiansen forteller at Nordland har hatt snev av vår allerede, men at den ikke vil etablere seg for alvor helt enda.

Forbanner snøen

Ranværingen Harry Bjerkli har i hvertfall sett seg lei på snøen.

Han har laget en sang for å få den bort.

– Den eneste metoden jeg kan bruke for å få bort vinteren er å skrive en sang. Det kan jo fungere littegrann. Det viste seg i fjor da vi gikk og ventet på klimakrisen. Det ble jo meldt at det skulle bli en varm sommer, men graderstokken holdt seg under null, sier Bjerkli.

HØR SANGEN:

Harry Bjerkli

Harry Bjerkli er lei snøen og synger for å få den bort.

Foto: Privat

Blir varmere

Men det spørs hvor lenge snøen blir liggende. Ifølge værmeldinga er det varmere vær i vente.

Fra helga vil temperaturen ligge rundt fem varmegrader. Med regn i lufta kan snøen flere steder forsvinne fort.