Hopp til innhold

- Kari Ann Volden har støtte fra folk over hele landet

Folk ringer fra hele landet for å gi penger til Kari Ann Volden og barna hennes. Det viser at hun har støtte i hele folket, sier Turid Høyersten Holm.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kari Ann Volden har siden januar i fjor oppholdt seg i India med sine surrogatførdte tvillinger som nektes innreise i Norge. Barna er statsløse, og norske myndigheter nekter å gi dem pass og personnummer.

Turid Høyersten Holm og flere andre bestemødre i Bodø startet innsamlingsaksjon for Kari Ann Volden og tvillingene hennes i forbindelse med morsdagen i februar. Volden er blakk, og pengene går til livsopphold, advokathjelp og lån som forfaller på huset hun har på Røst, sier Høyersten Holm.

Fremdeles ringer det folk og spør hvor de kan sende penger.

– De ringer fra nord, sør, øst og vest. Sanitetsklubber og pensjonistforeninger har hatt innsamling blant sine medlemmer, og senest i går ringte en Lions-klubb og spurte hvordan de kunne hjelpe, sier Høyersten Holm.

Støtte fra Halfdan Sivertsen

Artisten Halfdan Sivertsen gikk i februar ut og støttet Kari Ann Volden offentlig. Han mener det vil være barnemishandling å skille barna fra Volden, og ber myndighetene sørge for at hun og barna kommer hjem til Norge.

I forbindelse med Sivertsens støtte ble det opprettet en konto til innsamling for Volden som disponeres av venninnen Mette Brasethvik Steinsvik.

– Etter den aksjonen kom det inn over 15.000 kroner, sier Brasethvik Steinsvik.

Hvor mye Volden har fått inn gjennom bestemødrenes aksjon, er det bare Volden som vet. Kontoen står i hennes navn.

– Vi vet iallefall at pengene kommer frem til henne, sier Høyersten Holm.

Fikk barn ved hjelp av donorer

Kari Ann Volden fikk tvillinger i januar 2010 ved hjelp av både eggdonor og sæddonor. Ifølge norsk lov er det kun kvinnen som føder, som kan være mor. Morskap kan bare overføres ved adopsjon.

Dermed startet en lang prosess med å skaffe barna pass og identitestpapirer. Men norske myndigheter har også avslått adopsjon av tvillingene, blant annet med den begrunnelse at internasjonale konvensjoner og norsk lov skal hindre kjøp og salg av barn.

Barna er derfor statsløse den dag i dag.

Mikael og Adrian Volden er to aktive gutter.

Mikael og Adrian Volden er to aktive gutter.

Foto: Privat

Eksplosjon i surrogatibarn

I hele 2010 ble det registrert 17 norske surrogatbarn ved den norske ambassaden i New Delhi, mens det hittil i år er blitt født ett norsk surrogatbarn hver uke, skriver det nye samfunnsmagasinet Plot.

Opplysningene kommer fra konsul Merete Klaussen ved den norske ambassaden i India. Hun mener økningen fra i fjor er enorm.

Turid Høyersten Holm understreker at det viktigste er barna og deres rettigheter.

– Det kan godt hende Volden har gjort noe straffbart, men det har ikke med vår aksjon å gjøre. Den handler om barna, og at barna må ha noen rettigheter. Alle kan få en straff, men da er straffen tilmålt. Her ikke den ikke tilmålt, den er uendelig, sier Høyersten Holm.

Håper på en snarlig løsning

Advokat Hilde Guldbakke

Advokat Hilde Guldbakke

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Saken har engasjert svært mange, og både politikere, artister, geistlige og vanlige folk har latt seg engasjere, de har samlet inn penger og støttet Volden på forskjellig vis.

Tre departementer samarbeider nå for å finne en løsning på situasjonen. Det er Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Justis- og politidepartementet og Utenriksdepartementet.

– Jeg vet at de er i dialog for å prøve å få til en løsning som er forenlig med norske og indiske lovregler, sier Hilde Guldbakke, Kari Ann Voldens advokat.

Ikke den første

Dersom Kari Ann Volden hadde reist til India ett år tidligere hadde hun kommet seg hjem med barna. Det påstår Røst-kvinnen i en dokumentar som vises på tv i kveld.

Volden sier utfallet har vært avhengig av hvem som behandler saken.

– Noen ganger er det avhengig av hvem som sitter på ambassaden, og hvem som behandler saken. Hadde det vært i 2009, hadde vi vært hjemme for lenge, lenge siden. Da hadde ungene hatt personnummer og pass og vært norske statsborgere. Da hadde jeg hatt det godt, sier Kari Ann Volden.

Hvordan kan du være så sikker?

Det er andre som har gjort det før meg, som har vært alene og gjort det samme som jeg har gjort, sier Volden til nrk.no.

På NRK1 klokken 21:30 tirsdag kveld kan du se Brennpunkt som handler om surrogati.