Hopp til innhold

På sydenferie i Henningsvær

Hver vinter får norskekysten fra Lofoten og nordover besøk av et stort antall praktfulle praktærfugler. Noen av dem kan sees på nært hold i favoritthavnene deres.

Av Jon Olav Larsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mens en del nordlendinger drar på ferie for å slikke sol på Kanariøyene og andre sydlige strøk om vinteren, synes praktærfuglene at våre vintre er varme nok. Her dykker de etter kråkeboller og andre bunndyr, ofte langt fra land på 20-40 meters dyp mens snøstorm og bølger raser over dem.

Spiser kråkeboller

Snø og kulde stopper heller ikke dem som jakter vinterfugler i Lofoten. En av dem er fotoblogger Oona Torgersen fra Stamsund.

– Jeg har fått festet endel praktærfugler på brikken. I Henningsvær fikk jeg flere flotte bilder. Fuglene dykker etter kråkeboller helt inne ved fjærsteinene på Sauøya. Noen ganger sluker de så store kråkeboller at jeg ikke skjønner hvordan de glir ned, ler hun.

Det er en idyllisk februardag på kaia i Henningsvær i Lofoten. Fiskeværet er dekket av snø, og sola skinner fra dypblå himmel. Den glødende gasskula står enda ikke så høyt, og den gir et varmt og vakkert lys.

Fra Russland

Den ettertraktede praktærfuglen har en nordlig cirkumpolar utbredelse, og hekker i de høyarktiske delene av Nord-Amerika og Russland, samt mer fåtallig på Grønland og Svalbard.

I Norge overvintrer de hovedsakelig fra Finnmark til Lofoten, og de aller fleste av disse fuglene kommer fra tundraen langs kysten av Russland, fra Kaninhalvøya og østover.

Også i Lofoten flytter praktærfuglene seg mye rundt.

– Ofte ligger de midt ute i havna hvor jeg må ha kikkert for å se dem. Det gjelder å ha tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet, forteller den ivrige naturfotografen.

Gul klump i pannen

Hannene hos disse bevingede gjestene fra nord, har en massiv oransjegul klump i pannen som blir brukt til å tiltrekke seg hunnfugler.

Klumpen tiltrekker også folk som er villige til å bruke mye tid for å få gode bilder.

Svinger hodet

Praktærfuglen i all sin prakt

Praktærfuglen i all sin prakt.

Foto: Jon Olav Larsen

For å vise frem pannen ekstra godt hever karene hodet høyt og svinger det fra side til side, mens hunnene klukker «gogogog» tilbake.

Etter en stund kommer det en sjark sigende – sakte, sakte inn i havna. King Eider’en, som fuglen heter på engelsk, svømmer langsomt rett mot oss, mens den fortsetter å titte på meg. Vi knipser i vei – takk deres kongelige høyhet!

Har du sett praktærfugl der du bor?