Hopp til innhold

Skjebnedag for fiskertopp

Han sa ja til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Det kan bli hans skjebne.

Tom Tobiassen

SKJEBNEDAG: Tom Tobiassen, kan bli tvunget til å gå av som leder i Nordland fylkes fiskarlag i dag.

Foto: Norges Fiskarlag

I dag skal Norges Fiskarlag ta stilling til om TomTobiassen får fortsette som leder i Nordland fylkes fiskarlag.

Annet formelt utgangspunkt

Det formelle utgangspunktet for behandlingen handler ikke om Tobiassen har oversett vedtak gjort om konsekvensutredning av en oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, men om Tobiassen var valgbar på årsmøtet i fjor.

Dette har kommet opp etter at det ble klart at Tobiassen ikke hadde betalt medlemskontigenten i fiskarlaget da han ble valg.

Samtidig er det også klart at hans syn på konsekvensutredning og forholdet til Arbeiderpartiet, har spilt en rolle i prosessen.

Uenigheten om det skal letes etter olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen, kan få sitt første store politiske offer i dag. Tom Tobiassen har allerede fått mistillit fra eget styre etter at han sa ja til en konsekvensutredning av en oljeleting i området.

Vanskelig sak å håndtere

Landsstyret har en vanskelig sak å handtere fordi Tobiassen har vært en sentral og respektert leder for fiskerne i Nordland. Men spørsmålet om oljeleting har jevnlig skapt hete diskusjonen fiskerne i mellom, ikke minst rundt seismikkskyting og spørsmålet om sameksistens mellom oljenæring og fiskere.

Tobiassen har ikke tillit hos eget styre, men han vil likevel ikke trekke seg. Han ønsker å gjennomføre et ekstraordinært årsmøte i Nordland fylkes fiskarlag, der han kan teste tilliten gjennom valg i stedet for å gå nå.

– Har ikke fått forklare meg

Til NRK sier Tobiassen at han sitter som leder til han har fått forklart hvorfor han vil ha konsekvensutredning. – Jeg har ikke fått anledning til å forklare mitt standpunkt fram til nå, sier han.

Tobiassen er ikke invitert til landsstyret i Trondheim i dag for å legge fram sitt syn på hvorfor det er viktig for fiskerne å være med på å påvirke innholdet i en konsekvensutredning. Men det kan bli vanskelig å holde et ekstraordinært årsmøte i Nordland for å finne ut om Tobiassen har tillit midt i den viktigste fiskesesongen.

Etter det NRK Nordland erfarer kan dette føre til at landsstyret i dag kan bli nødt til å finne formuleringer i et vedtak som får Tobiassen på en annen utgang av konflikten.