Hopp til innhold

12 magevirus-syke på Hurtigruten

Flere norske og tyske passasjerer ombord på MS «Vesterålen» har fått det svært smittsomme, mageviruset på rundreisecruiset mellom Bergen og Kirkenes.

Vesterålen

MAGESJAU PÅ VESTERÅLEN: Både tyskere og nordmenn ble syke på rundreisecruiset som avsluttes i Bergen i dag.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rekordmange turister reiser med Hurtigruten på den kaldeste årstida. Det betyr at magesjausesongen starter tidligere enn vanlig.

– Mellom til 10 og 12 passasjerer ombord på MS «Vesterålen». I går fikk to omganssyke med oppkast og diare. Tirsdag ble tre personer syke, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum til NRK.no.

Passasjerene har vært isolert på lugarene sine siden de ble syke. Skipet kommer til Bergen 14.30 i dag. Da skal MS «Vesterålen» desinfiseres og vaskes ned.

– Vi får inn ekstra mannskap for å rengjøre båten skikkelig, sier Norum.

Sesongstarten skyves framover

I mange år har hurtigruteskipene reist opp og ned kysten med tomme lugarer i vintermånedene, noe som også har bidratt til en dårlig økonomi for selskapet. Men nå strømmer passasjerene til.

Det betyr også at virus-sesongen starter tidligere.

– De siste årene har det dukket opp sykdomstilfeller allerede på ettervinteren. Men det er snakk om enkeltilfeller, sier Norum.

I 2007 ble 200 passasjerer syke da tre av hurtigruteskipene ble rammet. I fjor ble 100 personer syke ombord i MS «Kong Harald» da det gjenstridige og svært smittsomme mageviruset herjet ombord i halvannen måned. Ifølge Norum har Hurtigruten svært gode rutiner for å begrense utbruddene.

– Når noen blir syke blir de isolert på lugarene sine. Vi innfører også besøksforbud ombord på skipene. Alle passasjerer som kommer ombord må gjennom bakteriedrepende håndvask, sier Norum.

Kommet for å bli

Ragnar Norum, Kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA

Ragnar Norum, kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten.

Foto: Art Rent AS

I tette miljøer som i barnehager, sykehus og cruiseskip sprer sykdommen seg raskt til mange, både pasienter og personale.

– Viruset er kommet for å bli. Vår jobb er å følge våre egne rutiner slik at færrest mulig passasjerer blir syke, sier Norum.