Hopp til innhold

Hells Angels fester grepet i nord

Den fryktede MC-klubben Hells Angels er etablert i Brønnøysund, Mosjøen, Alta, Finnsnes og Harstad. – Politiet har grunn til å være bekymret, sier professor.

Armageddon støtteklubb til Hells Angels

MC-klubben Armageddon i Mosjøen har akseptert å bære Hells Angels' farger på sin klubbuniform.

Foto: Frank Nygård / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Hells Angels-jakkemerke

ette er merket som de nye supportklubbene til Hells Angels skal bære for å markere sin tilhørighet til det kriminelt belastede miljøet.

Foto: NRK

Hells Angels har etablert seg flere steder utenfor Tromsø i Nord-Norge, i følge NRK Brennpunkt. De siste månedene har sju mindre klubber på fem forskjellige steder blitt støtteklubber til Hells Angels. Det er Armaggeddon i Mosjøen, Twin Heads i Brønnøysund, Bunkers i Alta, Shit Happens på Finnsnes, Power Pipes på Stokmarknes og Wolverines i Alta som er er blitt støtteklubber til Hells Angeles.

– Dette er en kriminelt belastet motorsykkelklubb, og politiet har god grunn til å være bekymret, sier professor på BI Petter Gottschalk.

Gottschalk har skrevet bok om kriminelle organisasjoner og har grundig innsikt og kunnskap om Hells Angels.

Outsourcer kriminaliteten

– Hells Angels styrker sin tilsteværelse i store deler av landet. Rivalisering mellom MC-klubber dreier seg veldig mye om geografi. De vil markere at de er tilstede i så godt som i hele landet. Det er ikke mange flekker på kartet som er Hells Angels-fri nå, sier han.

Gottschalk mener Hells Angels-medlemmene lever i sus og dus, og outsourcer vinningskriminaliteten til underklubber.

– Vi får nok se en ny arbeidsfordeling. Støttegruppene må utføre mesteparten av den vanlige kriminaliteten, mens de som er fullverdige medlemmer kan holde seg unna. De kan prioritere kontakt med samfunnstopper og viktige personer i samfunnet slik at de kan få de rammebetingelsene de ønsker, sier professoren.

– Men har folk flest noen grunn til å være bekymret?

– Kriminalitet er stadig mer vinningskriminalitet. Vi bør nok være bekymret for mer brutal narkotikaomsetning på de stedene hvor de nå er etablert. Som torpedovirksomhet og pengeinnkreving. Mer profesjonell prositusjon kan vi også regne med, sier han.

– Kan kontrollere samfunnet

Selv er han mer bekymret for hvordan disse miljøene undergraver samfunnet vårt.

– I Tromsø har vi sett at de inviterer advokatfirmaer til festene sine. Slik kan de få advokatene til å føle seg forpliktet til å bistå dem i vanskelige situasjoner. Hells Angels kan få informanter i politiet, slik at de får vite når det skal gjennomføres razzia hos dem, frykter han.

Politiet følger med

Politistasjonssjef Lisbeth Aarvik i Helgeland politidistrikt deler frykten til Gottschalk.

– Vi er ikke interessert i at Hells Angels skal få fotfeste på Helgeland. Men foreløpig har vi ingen indikasjoner på at denne klubben står for noen stor del av kriminaliteten i distriktet. Men vi følger med og er oppmerksomme på problemet, sier hun.

Hun vil ikke si noe om hvor mye ressurser politiet på Helgeland bruker å overvåke MC-miljøene.

– Men denne problematikken er endel av vårt daglige virke. Vi bruker så mye som vi mener er nødvendig for å ha tilstrekkelig kontroll over miljøene, sier hun.

– Politiet prioriterer feil

Gottschalk derimot mener politiet ikke prioriterer Hells Angels godt nok.

– Det starter med kunnskapsoppbygging. Det er bare ett årsverk i Kripos som på heltid følger med i dette miljøet. Det burde vært mye flere. Dessuten gjør de endel feilprioriteringer. Å beslaglegge våpen og ha razzia på HA-fester for å skape uro, blir feil.

Men alt er ikke galt.

– Det er bra at de identifiserer individene. Dette blir stadig mer profittorienterte organisasjoner. Derfor bør økoteamene i politidistriktene jobbe mer med å finne ut hvilke selskaper de eier og hvilke bedrifter de etablerer.

27 klubber offisielle partnere til HA

NRK Brennpunkt har fått tilgang til en rekke interne møtereferater fra flere Hells Angels avdelinger i Norge. Dokumentene viser at Hells Angels i et helt år har arbeidet aktivt for å formalisere samarbeidet med MC-klubber over hele landet, fra Alta i nord til Mandal i sør.

27 lokale MC-klubber har sagt ja til å bli offisielle støtte-klubber for Hells Angels i Norge. 24 nye kommuner i Norge får dermed nærvær av en MC-klubb med formell tilknytning til Hells Angels`nettverk.

Mye strid

Kilder i miljøet, som ikke vil navngis, forteller at pågangen fra Hells Angels om å formalisere støtteklubbene rundt seg har skapt mye strid.

I flere klubber har medlemmer valgt å melde seg ut, framfor å bli offisielle støttespillere til Hells Angels.

Hells Angels-støtteklubber i Norge

Dette kartet viser hvor Hells Angels nå har formelt tilknyttede støtteklubber over hele landet.

Foto: NRK