Hopp til innhold

Fikk ingen løfter om oljeutredning

– Nå må vi skjære igjennom. Sier regjeringen nei til kunnskap, fører den befolkningen bak lyset. Da utsetter man bare for utsettelsens skyld og det blir et uverdig politisk spill, sier ordføreren i Vågan.

 Her hilser Statsminister Jens Stoltenberg på ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad.

PÅ OSLO-BESØK: Ordførerene fra Nordland og Troms deltok på et møte på Statsministerens kontor for å diskutere forvaltningsplanen for Barentshavet og området utenfor Lofoten og Vesterålen. Her hilser Stoltenberg på ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det blir et uverdig politisk spill om ikke regjeringa nå bestemmer seg i oljesaken, sier våganordfører Hugo Bjørnstad (Ap).

Han og 15 andre ordførere møtte i dag den politiske toppledelsen i Oslo, for å kreve en konsekvensutredning av havområdene utenfor Nordland og Troms.

Men det eneste statsminister Jens Stoltenberg kunne love, var at det kan bli aktuelt å hente inn mer kunnskap om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen:

– Denne diskusjonen handler ikke om vi skal lete etter olje eller ikke, men om vi skal hente inn mer kunnskap og i så fall hvordan det skal skje, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Han ønsker ikke å si om han selv ønsker en konsekvensutredning eller ikke.

– En konsekvensutredning er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig forutsetning for petroleumsvirksomhet. Ønsker man uansett ikke oljevirksomhet, er det jo ingen vits med en konsekvensutredning. Det er en ærlig sak, sier han.

Protester

Han møtte ordførerne som krever konsekvensutredning nå. Noe de fleste ser på som et første skritt på veien til oljeutvinning.

Etter møtet møtte media de tre partilederne. Da sa statsministeren at det kan bli aktuelt å hente inn mer kunnskap om områdene, før man tek stilling til om man trenger en konsekvensutredning.

SV-leder Kristin Halvorsen mener de omfattende rapportene regjeringen nå sitter på er gode nok til å ta en avgjørelse.

  • Les også:

– En konsekvensutredning er ikke nøytral informasjonsinnhenting. Det er en nødvendig del av prosessen med å åpne opp for petroleumsvirksomhet, sier Halvorsen.

Hun mener arbeidet med forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten allerede har frambrakt mer informasjon enn mange er klar over.

– Vi vet mer enn nok til å si nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men vi har ingenting imot å hente inn enda mer informasjon. Det vil bare styrke vår sak, sier Halvorsen.

Vi vet mye, men kan godt få vite mer var også Senterpartileiar Liv Signe Navarsete sitt svar:

– Før vi tar den endelige avgjørelsen må vi gjerne hente inn mer informasjon. Vi er ikke redd for informasjon.

Nord-Norge vil ha olje

95 prosent av folk i Nord-Norge vil ha utredning om oljeboring i Lofoten, hevder ordførerne, som har besøkt statsministeren for å åpne for oljeboring.

– Vi har med oss kommunestyrevedtak, fylkesting og flere organisasjoner i Nord-Norge, så vi har nordlendingene i ryggen i kravet om konsekvensutredning. Dette må bli resultatet av den forvaltningsplanen som regjeringen skal ha oppe til behandling, sier Andøy-ordfører Jonni Solsvik til NRK.no.

Natur og Ungdom: – En frekk løgn

Leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold fra Tromsø

NATUR OG UNGDOM: Da de nordnorske ordførerne onsdag møtte de rød-grønne partilederne, hadde de avtalt å møte også de nordnorske ungdommene på vei inn til møtet.

Foto: Natur og ungdom

– Frekk løgn, mener nordnorsk miljøaktivist, som mener ordførerne lurer folk til å godta oljevirksomhet.Man prøver å lage en uenighet om hvorvidt man er for eller imot mer kunnskap. Det er ingen som er imot mer kunnskap. Men det det burde handle om er om man er for eller mot boring i et ekstremt sårbart område. Jeg skulle ønske debatten kunne handle om sakens kjerne, nemlig et unikt hav og en viktig torskestamme, sier han.

Til tross for at Stoltenberg ikke kunne love noe, var ordførerne i Lofoten, Vesterålen og Senja fornøyde etter møtet med statsminister Jens Stoltenberg i dag.

– Møtet var konstruktivt, sier Jonni Solsvik.

Om det blir konsekvensutredning eller ikke, får vi vite når regjeringen før påske legger fram den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten.